Cetăţile din Dobrogea la un click distanţă. Ce soluţie ingenioasă au găsit autorităţile pentru a atrage turiştii

Ioana Constantin 22.07.2021, 16:14
Cetăţile din Dobrogea la un click distanţă. Ce soluţie ingenioasă au găsit autorităţile pentru a atrage turiştii

Turiștii aflați în vacanță pe litoral vor putea vizita principalele cetăți din Dobrogea fără să mai fie nevoiți să parcurgă zeci de kilometri până la ele. Asta, sigur, dacă timpul nu le permite. O vor putea face în mod interactiv prin intermediul unui website lansat de curând și în care sunt prezentate 12 cetăți din Dobrogea. Este vorba despre un proiect cultural inedit ce are ca scop reintroducerea în circuitul turistic al celor mai vechi așezări dobrogene.

Cum vor putea găsi vizitatorii pe site

Proiectul, intitulat chiar ”Harta interactivă a cetăților din Dobrogea” are drept obiectiv îmbunătățirea și extinderea accesului localnicilor dar și turiștilor români și străini la cele mai importante obiective de patrimoniu istoric din Dobrogea. Iar acest lucru este făcut prin intermediul noilor tehnologii. Site-ul este unul bilingv, român-englez și este accesibil inclusiv de pe telefonul mobil.

”Scopul în sine este promovarea acestor 12 cetăți, vestigii istorice din Constanța și Tulcea și necesitatea lui a venit dintr-o vizită personală. Căutam drumul spre o cetate și nu erau coordonate GPS , nu erau informații. Și trăim în epoca internetului și e necesară o facilitate care să pună în valoare aceste vestigii.

Noi vrem să sugerăm informații astfel încât ei să își dorească să le vadă cu ochiul liber la fața locului dar e suficient să intre pe site acolo au informații administrative – ce facilități de cazare au, unde pot mânca, fotografii, un video și simulare 3D în care ne-am imaginat cum arătau ele acum 2.000 de ani”, a spus Sebi Pătrunjei, manager de proiect.

Cetatile din Dobrogea la un click distanta. Ce solutie ingenioasa au gasit autoritatile pentru a atrage turistii
Cetatile din Dobrogea la un click distanta

Vizite virtuale la fiecare sit arheologic

Site-ul prezintă 12 dintre cele mai importante situri arheologice din județele Constanța și Tulcea într-o hartă interactivă. Cele 12 puncte de reper sunt: Tomis, Callatis, Histria, Adamclisi, Capidava, Carsium, Ibida, Argamum, Noviodunum, Halmiris, Ulmetum și Enisala. Pe site se găsește și harta administrativă și geografică a Dobrogei, cu forme de relief, cursuri de apă, localități, drumuri iar, printr-un simplu click puteți accesa extrem de rapid și comod fiecare sit arheologic în parte.

”Ideea este binevenită. Proiectul este unul foarte bun pentru turiști. Eu chiar îmi încep turul de aici de la hartă și mă ajută că le pot spune de această aplicație pentru ca ei își pot face trasee dacă pot și au timp. De multe ori au însă o vacanță scurtă și atunci pot vedea virtual cetățile și acest site le poate face pofta iar data viitoare să vină și să le viziteze”, a spus Diana Slav, ghid turistic.

Site-ul le oferă turiștilor posibilitatea descoperirii sau redescoperirii unei părți fundamentale a istoriei noastre. Vorbim așadar de un demers cultural și turistic în același timp. În țări precum Grecia, Turcia, Italia sau Spania, autoritățile profită de aceste vestigii și atrag anual sute de mii de turiști, iar veniturile din acest sector sunt substanțiale. Realizatorii acestui proiect sunt convinși că cei care vor vedea pe site minunile din Dobrogea vor dori să le vadă și în realitate și cu siguranță că nu vor regreta.

Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), aria tematică ”Patrimoniu cultural material”. Valoarea totală este de 77.800 lei, din care 70.000 lei reprezintă finanțare din partea AFCN, iar 7.800 lei, contribuția proprie a beneficiarului.

Proiectul este organizat în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța și se desfășoară sub egida Constanța – Capitala Tineretului din România 2021 – 2022. Vezi AICI imagini din timpul unei furtuni ce a afectat Constanța miercuri!

Urmăriți Impact.ro și pe