Centrala nucleară Zaporojie, vizată de un nou atac cu rachete rusesc. S-a decis să fie deconectată de la reţeaua electrică ucraineană

Elena Avramescu 09.03.2023, 10:36
Centrala nucleară Zaporojie, vizată de un nou atac cu rachete rusesc. S-a decis să fie deconectată de la reţeaua electrică ucraineană

Recent a avut loc un nou atac cu rachete rusesc la Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de armata rusă. Ca urmare a acestui lucru, s-a decis să fie deconectată de la reţeaua electrică ucraineană, conform societatății de stat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, într-un comunicat în care avertizează asupra riscului de a se produce un grav accident.

Centrala nucleară Zaporojie a fost, din nou, deconectată

„Ultima linie de comunicare între centrala nucleară ocupată din Zaporojie şi reţeaua electrică ucraineană a fost întreruptă din cauza unui atac cu rachete rusesc.

În prezent, centrala a fost trecută în modul +blackout+ pentru a şasea oară de la ocuparea sa (de forţele ruse), iar reactoarele V şi VI au intrat într-o stare de oprire la rece’, precizează operatorul, adăugând că au fost pornite 18 generatoare diesel pentru situaţii de urgenţă pentru a asigura o alimentare minimă a centralei cu energie electrică necesară funcţionării ei. Acestea au suficient combustibil pentru zece zile. Numărătoarea inversă a început.

Dacă nu va fi posibilă reluarea alimentării externe cu energie electrică a centralei, s-ar putea produce un accident cu consecinţe radioactive pentru întreaga lume”, a notat Energoatom, ținând să mai precizeze că au fost declanşate generatoarele diesel de urgenţă pentru a asigura alimentarea minimă a centralei.

Noi probleme la centrala de la Zaporojie. A fost deconectata pentru a doua oara si trecuta pe generatoarele diesel
Centrala de la Zaporojie a fost deconectata

Se pare că oficiali instalaţi de Rusia în partea controlată de Moscova a regiunii ucrainene Zaporojie au declarat că oprirea alimentării cu electricitate a centralei de către compania Energatom nu reprezintă altceva decât o provocare.

Nu trebuie uitat faptul că armata rusă a ocupat complexul nuclear din sudul Ucrainei la data de 4 martie 2022, mai precis la numai nouă zile după declanşarea invaziei ruse. Cu toate acestea, centrala, care producea înainte de război 20% din electricitatea ucraineană, a continuat să funcţioneze în primele luni ale invaziei ruse, în pofida episoadelor de bombardamente, înainte de a fi oprită în luna septembrie.

Din acel moment, se pare că niciunul dintre cele şase reactoare de tipul VVER-1000 datând din perioada sovietică nu mai generează curent, dar instalaţia rămâne conectată la sistemul energetic ucrainean şi consumă electricitatea produsă de aceasta pentru propriile nevoi.

Cu ceva timp înainte, operatorul nuclear ucrainean avertizase că oprirea centralei ar putea duce la o degradare graduală a tuturor sistemelor şi echipamentelor sale.

Recent, Energoatom şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul producerii unui incident nuclear în cazul întreruperii conexiunii la ultima linie electrică care leagă centrala de sistemul energetic ucrainean.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...