Rușii pregătesc evacuarea „urgentă” a orașului unde se află centrala nucleară de la Zaporojie. Unde ar urma să fie transportați localnicii din regiune

Ana Anitoiu 27.12.2022, 16:48
Rușii pregătesc evacuarea „urgentă” a orașului unde se află centrala nucleară de la Zaporojie. Unde ar urma să fie transportați localnicii din regiune

Rușii pregătesc evacuarea „urgentă” a orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei a anunțat unde ar urma să fie transportați localnicii din regiune.

Orașul în care se află centrala nucleară de la Zaporojie, evacuat

Conform Centrului Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei  ocupanții ruși se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Enerhodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze.

Potrivit Centrului, planul este ca persoanele din această zonă să fie transportate la punctul de trecere al frontierei din Djankoi, oraș din Crimeea, teritoriu ucrainean ocupat de ruşi din anul 2014.

„În principiu, evacuarea trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate”, potrivit centrului menţionat.

Centrala nucleara din Zaporojie, deconectata complet de la reteaua electrica
Centrala nucleara din Zaporojie

Rușii încearcă să crească presiunea asupra civililor

Zaporojie se numără printre regiunile ucrainene pe care Rusia le-a anexat ilegal în urma organizării unor simulacre de referendumuri, nerecunoscute de comunitatea internaţională.

Deși Moscova consideră aceste regiuni situate în sudul şi estul Ucrainei drept teritorii ruseşti, Rusia nu a reuşit să le controleze în totalitate, iar armata rusă a fost nevoită să abandoneze mari porţiuni de teritoriu.

Centrul Naţional de Rezistenţă a adus aminte că forțele lui Vladimir Putin au închis postul de control din Vasîlivka, de unde locuitorii teritoriilor ocupate de militarii ruşi porneau către teritoriile controlate de Ucraina.

Prin aceste măsuri s-ar încerca creșterea presiunii asupra civililor, care continuă să reziste în teritoriile ocupate din regiunea Zaporojie, conform agenției locale Ukrinform. Aceeași agenție a acuzat că invadatorii ruşi au anunţat că vor să transfere copii la Moscova şi au scos deja aproximativ 200 din această zonă.

Anterior, centrala nucleară Zaporojie, în prezent deconectată de la reţeaua electrică, a fost un punct de tensiune pentru comunitatea internaţională, după ce a fost atacată de mai multe ori în cadrul unor ofensive pentru care ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc.

 

Edit foto: Narcisa Tomulescu

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...