Risc de accident nuclear la centrala Zaporojie: „Va fi un precedent care va schimba pentru totdeauna cursul istoriei”

Elena Avramescu 22.11.2022, 09:13
Risc de accident nuclear la centrala Zaporojie: „Va fi un precedent care va schimba pentru totdeauna cursul istoriei”

Alexei Likhachev, șeful agenției ruse de stat pentru energie atomică, Rosatom, a emis un avertisment în această dimineață, ținând să puncteze că există riscul unui accident nuclear la centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa, după noi bombardamente declașate weekendul trecut.

Centrala nucleară Zaporojie stârnește mari îngrijorări

De mai multe luni de zile, atât Moscova, cât și Kievul și-au adus acuzații reciproce cu privire la bombardarea centralei nucleare, mai precis de când forțele rusești au preluat controlul asupra acesteia în martie, la scurt timp după invadarea Ucrainei. Însă noile bombardamentelor din weekend au declanșat noi temeri cu privire la un posibil dezastru la sit.

„Centrala riscă un accident nuclear. Am fost în negocieri cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) toată noaptea”, a declarat directorul general al Rosatom, Alexei Likhachev, citat de Interfax.

În prezent, Rosatom este cea care controlează instalația prin intermediul unei subsidiare din momentul în care președintele Vladimir Putin a ordonat ca Rusia să ia în posesie centrala, acest lucru întâmplându-se în luna octombrie, dar se ocupă și cu transferul personalului ucrainean către o entitate rusă. Kievul nu a fost de acord cu toate acestea și a specificat că transferul de active este egal cu un furt.

Ulterior, AIEA a cerut crearea unei zone de securitate în jurul centralei, iar acest lucru ar fi posibil numai în cazul în care ar fi aprobat de către Statele Unite.

„Cred că distanța mare dintre Washington și Zaporojie nu ar trebui să fie un argument pentru ca Statele Unite să amâne decizia privind o zonă de securitate. Acesta va fi un precedent care va schimba pentru totdeauna cursul istoriei. Prin urmare, trebuie făcut totul pentru ca nimeni să nu aibă în minte să încalce securitatea centralei nucleare”, a declarat șeful Rosatom.

Centrala nucleara Zaporojie a fost inchisa complet. Explicatia expertilor ucraineni
Centrala nucleara Zaporojie

12 explozii la centrala nucleară de la Zaporojie

AIEA a anunțat ieri că au fost înregistrate cel puţin 12 explozii la centrala nucleară de la Zaporojie, în cursul serii de sâmbătă, dar şi duminică, astfel că o echipă de experţi a organizației a fost desemnată să evalueze pagubele de la centrala nucleară, însă sunt șanse destul de mari ca Rusia să încerce să le restricţioneze accesul.

Exploziile au avut loc în timp ce lupte intense s-au dat în multe regiuni din Ucraina, mai ales în estul ţării, acolo unde forţele ruseşti au reușit să bombardeze poziţiile ucrainene de-a lungul liniei frontului.

„Oricine se află în spatele acestui atac trebuie să înceteze imediat. Aşa cum am mai spus de multe ori, vă jucaţi cu focul!”, a avertizat Rafael Grossi, într-o declaraţie.

„Dacă vor dori să inspecteze o instalaţie care nu are nicio legătură cu securitatea nucleară, accesul va fi refuzat”, a declarat pentru agenţia TASS Renat Karcea, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

Cu toate acestea, oficialii de la Moscova, citați de agenția TASS, au declarat că centrala nucleară Zaporojie ar fi fost bombardată de soldații Kievului. Însă reprezentanții operatorului rus de energie nucleară Rosenergoatom susțin că nu s-a detectat nicio scurgere de radiații.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...