În ciuda problemelor financiare uriașe aduse de criza provocată în contextul pandemiei de coronavirus, au existat și câteva domenii ce au avut profituri impresionante. Acestea au fost cele mai bine plătite joburi din 2020. Angajații au avut câștiguri cu peste 1.000 de lei în plus față de anul trecut. Mai mult, specialiștii în economie au venit cu o serie de vești nesperate pentru 2021.
Economia mondială a fost lovită în plin de pandemia de coronavirus, fiind afectate aproape toate domeniile de activitate. Cu toate astea, la final de an, specialiștii au tras linie și au dezvăluit care au fost cele mai bine plătite joburi din 2020. În mod surprinzător, au existat angajați ale căror salarii au crescut cu peste 1.000 de lei față de anul 2019.
Astfel, potrivit datelor furnizate de Institutului Național de Statistică (INS), pe prima poziție în top cele mai bine plătite joburi din 2020 o ocupă angajații din sectorul IT. Aceștia sunt urmați de personalul din extracția petrolului brut și a gazelor naturale, iar, pe locul al treilea, cei din prelucrarea țițeiului.
Pe poziția a patra din top cele mai bine plătite joburi din 2020 se află cei care au avut activități de editare. În anul pandemiei de coronavirus, care a pus la pământ mai multe ramuri ale economiei, aceștia au avut un salariu mediu net în valoare de de 6.093 de lei în ultimele luni ale acestui an, în creștere cu 1.028 față de aceeași perioadă din 2019. Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, centralizate de Ziarul Financiar, poziția a cincea este ocupată de salariații din activitățile de servicii anexe extracției.
În luna octombrie a acestui an, angajații din domeniul IT aveau un salariul mediu net în valoare de 7.674 de lei, adică o creștere cu 556 de lei față de luna octombrie a anului 2019. Și angajații din extracția petrolului au câștigat mai bine în anul pandemiei. Potrivit sursei, un salariu mediu net în acest domeniu era, la finalul anului 2020, de 6.251 de lei, în creștere cu 596 față de aceeași perioadă a anului trecut. În cazul angajaților din domeniul fabricării produselor obținute din prelucrarea țițeiului, în octombrie 2020, un salariu mediu net era de 6.171 de lei, cu 516 lei mai mare decât în octombrie 2019.
Cum era de așteptat, cele mai mici salarii din acest an au fost înregistrate în rândul angajaților din industria HoReCa, cea mai afectată de restricțiilor impuse de autorități de la apariția pandemiei. Aici, un salaraiu mediu, în octombrie 2020, era de 1.720 de lei.
Dacă vorbim despre scăderea salariilor, pe primul loc au fost transporturile aeriene, unde veniturile angajaților au scăzut de la 5.511 lei la 4.467 de lei. Industria a suferit grav din cauza zborurilor anulate din ultimele 10 luni.
Comisia Națională de Prognoză a anunțat că, pentru anul viitor, salariul lunar mediu ar putea ajunge la 3.406 lei, însemnând o creștere cu 6,9% față de valoarea înregistrată în 2020. Salariile medii nete au crescut şi în plină pandemie, fiind cu 7,3% mai mari în octombrie 2020 comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent.