Rusia: Cel puţin 8 morţi într-un atac armat la Universitatea din Perm. Vladimir Putin, primele declaraţii

Nicu Stan, Ioana Bucur 20.09.2021, 22:33

Președintele rus Vladimir Putin a făcut primele declarații după atacul armat soldat cu opt morți care a avut loc într-o universitate din orașul rus Perm, capitala administrativă a regiunii cu același nume. Cine este atacatorul și de ce a deschis focul, vedeți în articolul de mai jos.

Vladimir Putin, prima reacție după atacul de la universitate: „Un dezastru uriaș”

Update, 20 septembrie, ora 22:30. Vladimir Putin a făcut primele declarații după atacul sângeros de la unversitatea din Perm, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din Rusia.

„Nu există cuvinte de compasiune care să aline amăraciunea acestor pierderi, durerea acestor pierderi, mai ales când este vorba de tineri, care abia îşi începeau drumul în viaţă. Este un dezastru uriaş”, a spus Putin.

Cu doar câteva luni în urmă, în mai, un tânăr a deschis focul în care învăţa şi şi-a ucis nouă colegi. Vladimir Putin refuză însă să admită că ţara sa are o problemă şi dă vina pe o cultură importată din Occident, mai ales din Statele Unite.

Atac armat într-o universitate din Rusia. Atacatorul a strâns bani de armă din clasa a X-a

Sunt cel puţin 8 morţi în urma unui atac armat care a avut loc la o universitate din Rusia. Atacul armat a avut loc într-o universitate din orașul rus Perm, capitala administrativă a regiunii cu același nume, transmite Russia Today.

De asemenea, în urma atacului armat sunt și 6 raniți. Tragedia de la Universitatea din Perm a luat sfârșit după ce atacatorul înarmat a fost rănit de polițiști și apoi capturat de către aceștia, precizează Russia Today, citând poliția, precum și surse din universitate.

Studentii au incercat sa scape sarind pe geamuri de la etaj
Studentii au incercat sa scape sarind pe geamuri de la etaj

Cine este atacatorul de 18 ani

Unele informații neconfirmate încă arată că atacatorul ar fi un student de 18 ani, care se numește Timur Bekmansurov. Atacatorul ar fi acționat de unul singur și, de asemenea, ar fi lăsat un mesaj pe o platformă de socializare, înainte de a comite crimele din campusul Universității.

Pe pagina sa de Twitter, Timur Bekmansurov a postat o explicație pentru gestul său și a spus că își dorea de mult timp să comită un atac și că a strânge bani pentru o armă încă din clasa a X-a.

Atacatorul visa de mai mulți ani la un astfel de atac

”Ceea s-a întâmplat nu a fost un atac terorist. Nu am stat în organizații extremiste și nu am fost un om religios. Nimeni nu știa ceea ce plănuiam să fac. Am organizat totul singur. M-am gândit mult la asta, au trecut anii și acum am înțeles că a venit momentul mult visat. Pentru mine nu conta ce foloseam pentru atac. Putea fi o armă, o mașină sau o bombă”, este mesajul atacatorului Timur Bekmansurov.

Atacatorul nu ar avea alte motive pentru atac

De asemenea, un material video filmat de la una dintre ferestrele campusului Universitar pare să îl înfățișeze pe criminal în timp ce se deplasează pe o alee din fața clădirii. Acesta era îmbrăcat în negru, purta cască și avea o armă cu țeavă lungă. În plus, pe fundal filmării se aud două împușcături cu cadență rapidă.

De asemenea, Russia Today transmite că criminalul a fost capturat. Motivul pentru care arecurs tânărul la acest atac armat nu se cunoaște încă și pică în sarcina autorităților să stabilească în urma anchetelor care vor urma.

Studenții au fugit îngroziți la deschiderea focului

În plus, alte filmulețe video difuzate de mass-media din Rusia arată cum persoane panicate escaladează ferestrele unei clădiri din campus, încercând să scape fugind din calea gloanțelor. Universitatea de Stat din Perm, Rusia, unde a avut loc incidentul armat, este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din regiunea Uralilor.

Pe de altă parte, pe contul său de socializare de pe platformele sociale, instituția i-a avertizat pe studenți să părăsească zona campusului sau să se încuie în camere, în urma atacului.

Urmăriți Impact.ro și pe