Cel mai friguros loc din România. Localitatea de 7.500 de locuitori a înregistrat temperaturi de -39 de grade

Elena Avramescu 11.01.2022, 12:21
Cel mai friguros loc din România. Localitatea de 7.500 de locuitori a înregistrat temperaturi de -39 de grade

Una dintre cele mai geroase localități din țara noastră se înregistrează la întorsura Buzăului, în orășelul din județul Covasna, unde găsim o populație de 7.500 de oameni. Aici, în decursul ultimilor ani, s-au înregistrat cele mai scăzute valori termice, sub 30 de grade Celsius. Singura soluție pentru a putea să iasă afară din casă seara este cu un mic ajutor, și nume pălinca.

Cel mai friguros loc din România

Întorsura Buzăului mai este cunoscută și ca “Mica Siberie” sau “Siberia din România”, deoarece aici se înregistrează temperaturi extrem de scăzute. Astfel că în fiecare iarnă sunt minimum zece zile când frigul este greu de suportat.

În zilele geroase, oamenii ies din case doar la amiază. Se duc la magazin să-și ia pâine, țigări și chibrituri. Uneori îngheață apa în țevi și oamenii rămân și fără apă potabilă. Centralele de apartament nici nu fac față pe asemenea geruri. Sobele și aragazul deschis te mai scapă de frig, a spus Ionuț, un locuitor de 38 de ani din Întorsura Buzăului, potrivit Libertatea.

Localnicii apelează la un remediu natural pentru a putea scăpa de ger, și anume țuica sau palinca. Mai precis, în zilele cu temperaturi de aproape -30 de grade Celsius, școlile se închid pentru a-i proteja pe copii, iar orele se recuperează, după cum a informat Consiliul Local al orașului.

Cel mai friguros loc din Romania
Intorsura Buzaului

Nici animalele din grajduri nu sunt uitate, fiind învelite cu pături și saci pentru a nu muri de frig peste noapte. Astfel că după ora 17.00, când se face întuneric, locul pare părăsit, iar localnicii ies din case doar în caz de urgențe.

Întorsura Buzăului este formată din localitatea reședință cu același nume, precum și din satele Brădet, Floroaia și Scrădoasa, având opopulație de 7.528 de locuitori. Anul trecut, la data de 1 ianuarie, la Întorsura Buzăului s-au înregistrat minus 31,7 grade Celsius, pe 8 ianuarie minus 34,7 grade Celsius, iar în acest an, pe 20 ianuarie au fost minus 29,5 grade Celsius. În decursul anilor trecuți s-au înregistrat și minus 36 de grade, iar cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de 38.5°C, la Bod (județul Brașov), în anul 1942.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...