Mesele îmbelșugate de sărbători te-ar putea pune în fața unor probleme cu digestia extrem de neplăcute. Combinațiile de alimente pot provoca balonare și dureri supărătoare de stomac, motiv pentru care ar trebui să ții cont de câteva reguli. De asemenea, te poți baza pe natură, care îți pune la dispoziție mai multe plante care combat problemele digestive. Iar ceaiurile de la plafar sunt și ieftine și eficiente în această privință, deci le poți consuma fără griji.
Cine poate rezista bunătăților de pe mesele românilor în prag de sărbătoare?! Până la urma mulți ne gândim că nu se întâmplă nimic dacă de Crăciun ne bucurăm de toate acele preparate la care am poftit tot anul. Însă cârnații, caltaboșul, toba, piftia, salata de beouf și felia aceea în plus de cozonac ne pot strica petrecerea, oferindu-ne în schimbul poftei liniștite o durere cumplită de stomac.
Pentru a scăpa de grija unor astfel de neplăceri ar trebui în primul rând să fim mai cumpătați. Cel puțin acesta este și mesajul specialiștilor în nutriție, care ne dau mână liberă la delicii culinare cu condiția să nu exagerăm. De altfel, este extrem de important modul în care combinăm alimentele. Preparatele de sărbători abundă de carne, ouă, zahăr și făină și de aceea trebuie alăturate doar salatelor de legume proaspete sau murăturilor. De asemenea, la finalul mesei, în locul unei cafele, poți opta pentru o ceașcă de ceai neîndulcit.
La plafar se găsesc o mulțime de variante din plante care susțin sistemul digestiv și te ajută să combați cele mai frecvente probleme. Printre plantele cele mai apreciate pentru problemele cu digestia se numără coriandrul, chimenul, feniculul, dafinul, ghimbirul, menta, ananasul, anasonul. De asemenea, numeroase infuzii îți pot reda starea de bine după o masă copioasă.