Cea mai mare țară din lume are o populație necunoscută: India versus China, o competiție neobișnuită

Gabriel Peneș 16.02.2023, 15:45
Cea mai mare țară din lume are o populație necunoscută: India versus China, o competiție neobișnuită

Cea mai mare țară din lume are o populație necunoscută. Anul trecut, în noiembrie, planeta noastră a ajuns la 8 miliarde de locuitori. Peste un sfert trăiește în doar două țări ale lumii, China și India. Dacă vreme îndelungată țara Marelui Zid a fost prima în topul statelor cu cea mai mare populație, acest lucru este pe cale să se schimbe chiar peste câteva luni.

Cea mai mare țară din lume are o populație necunoscută

Pământul a atins, în 15 noiembrie 2022, borna de 8 miliarde de locuitori. În mod paradoxal, potrivit datelor ONU, populația lumii crește în prezent în cel mai lent ritm din 1950 încoace. Totuși, populația mondială ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde de locuitori în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050, atingând un vârf de aproximativ 10,4 miliarde în anii 2080 și rămânând la acest nivel până în 2100.

Peste un sfert din locuitorii Terrei trăiește în doar două țări, China și India. Țara Marelui Zid a deținut, vreme îndelungată, statutul de cel mai populat stat al planetei, dar acest lucru e pe cale să se schimbe peste doar câteva luni.

Deși nu există date precise, Organizaţia Naţiunilor Unite a estimat că populaţia Indiei ar putea atinge 1.425.775.850 de locuitori la 14 aprilie, depăşind China în acea zi, scrie Reuters, conform news.ro. Recensământul din 2011 estimase populaţia Indiei la 1,21 miliarde de locuitori, ceea ce înseamnă că în 12 ani, ţara a adăugat 210 milioane de locuitori la populaţia sa, adică un număr de locuitori aproape egal cu cel din toată Brazilia.

La ora actuală, China are o populație estimată la 1,41 miliarde de persoane. Problema este că, în India, autoritățile nu știu exact numărul locuitorilor țării, din cauză că un recensământ programat acum doi ani n-a mai avut loc.

Cea mai mare țară din lume are o populație necunoscută: India versus China, o competiție neobișnuită
Conform estimărilor ONU, populația Indiei o va depăși pe cea a Chinei, în luna aprilie, deși autoritățile indiene nu cunosc numărul exact de locuitori, recensământul din 2021 fiind amânat din cauza pandemiei

India versus China, o competiție neobișnuită

Recensământul din India, care se face o dată la zece ani, trebuia să aibă loc în 2021, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Acum, în schimb, se împotmoleşte din cauza unor obstacole tehnice şi logistice şi nu există niciun semn că operaţiunea-mamut ar putea începe curând.

Experţii spun că întârzierea în actualizarea datelor precum ocuparea forţei de muncă, locuinţele, nivelul de alfabetizare, modelele de migraţie şi mortalitatea infantilă, care sunt surprinse de recensământ, afectează planificarea socială şi economică şi elaborarea politicilor în uriaşa economie asiatică.

Un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Statistică şi Implementare a Programelor a declarat că datele recensământului din 2011, când s-a efectuat ultima numărătoare, au fost folosite pentru proiecţii şi estimări necesare pentru a evalua cheltuielile guvernamentale.

„În absenţa celor mai recente date de recensământ, estimările se bazează pe date vechi de un deceniu şi este posibil să furnizeze estimări care sunt departe de realitate”, a declarat Rrachna Sharma, membru al Institutului Naţional de Politici şi Finanţe Publice.

Doi oficiali guvernamentali au declarat că întârzierea recensământului se datorează în mare parte deciziei guvernului de a perfecţiona procesul şi de a-l face infailibil cu ajutorul tehnologiei. Software-ul care va fi folosit pentru a colecta datele recensământului pe o aplicaţie pentru telefoane mobile trebuie sincronizat cu bazele de date de identitate existente, inclusiv cu cartea naţională de identitate, ceea ce a necesitat timp.

Recensământul din India este efectuat de aproximativ 330.000 de profesori de la şcolile guvernamentale care mai întâi merg din uşă în uşă, în toate casele din întreaga ţară, după care se întorc la ele cu o a doua listă de întrebări. Potrivit planului realizat pentru 2021, aceştia ar urma să pună, de fiecare dată, peste 20 de întrebări, în 16 limbi, cele două faze urmând să se întindă pe parcursul a 11 luni. Cifrele vor fi compilate şi datele finale vor fi făcute publice câteva luni mai târziu.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....