Moment istoric. Populația Pământului a ajuns la 8 miliarde de persoane. Ce a dus la această creștere fără precedent

Anca Manolica 15.11.2022, 13:27
Moment istoric. Populația Pământului a ajuns la 8 miliarde de persoane. Ce a dus la această creștere fără precedent

Moment istoric marți, 15 noiembrie, când populația Pământului a schimbat prefixul. Organizația Națiunilor Unite a marcat oficial ziua în care populația globală a ajuns la opt miliarde de oameni. Această cifră înseamnă că, în doar 12 ani, un miliard de persoane s-au adăugat numărul total. Cum explică specialiștii motivul creşterii fără precedent a populaţiei. Până la urmă, nu trăim într-o lume atât de mică!

Populația globală a atins 8 miliarde de oameni

Între 1804 și 1927, populația globală a crescut de la un miliard la două miliarde. A fost nevoie de 33 de ani după aceea pentru a ajunge la trei miliarde. Ulterior, a trebuit să aproximativ 12,6 ani pentru a adăuga încă un miliard de oameni.

Populația mondială crește în cel mai lent ritm din 1950 încoace și chiar dacă atinge noi maxime, demografii remarcă faptul că rata de creștere a scăzut în mod constant la mai puțin de 1% pe an.

Cele mai recente proiecții ale Organizației Națiunilor Unite sugerează că cifra ar putea crește la aproximativ 8,5 miliarde de locuitori în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050. Se preconizează că va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de persoane în cursul anilor 2080 și că va rămâne la acest nivel până în 2100.

În prezent, rata de fertilitate este de 2,3 nașteri pe femeie, în scădere față de media de cinci nașteri pe femeie din 1950. Până în 2050, se așteaptă ca aceasta să scadă ușor la 2,1 nașteri pe femeie.

Populația globală a atins 8 miliarde de oameni
Populația globală a atins 8 miliarde de oameni

ONU explică motivul creşterii fără precedent a populaţiei

Organizația a declarat ziua de 15 noiembrie drept „Ziua celor opt miliarde”, deoarece nu există nicio îndoială asupra importanței acestui moment. Trăim astăzi mai mult timp datorită unei mai bune îngrijiri medicale, apei mai curate și îmbunătățirilor în domeniul sanitar, toate acestea reducând prevalența bolilor. Așadar, se nasc mai mulți copii și mor mult mai puțini.

„Această creștere fără precedent se datorează creșterii treptate a duratei de viață a oamenilor datorită îmbunătățirii sănătății publice, nutriției, igienei personale și medicinei. Este, de asemenea, rezultatul unor niveluri ridicate și persistente de fertilitate în unele țări”, se arată într-un comunicat al ONU.

Țările cu venituri medii inferioare, majoritatea din Asia, au fost responsabile pentru cea mai mare parte a creșterii din ultimul deceniu, câștigând aproximativ 700 de milioane de persoane din 2011. India a adăugat aproximativ 180 de milioane de persoane și urmează să depășească China ca cea mai populată națiune din lume anul viitor, în timp ce populația Europei va scădea în curând.

Poți verifica și tu, în timp real, aici, care este numărul populației de Pământ în fiecare secundă. La data și ora la care se scrie acest material (15 noiembrie 2022, ora 13:27) informațiile arată că sunt 8,000,026,359.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...