Cea mai frumoasă casă din București a fost demolată. De ce s-a luat această decizie

Ana-Maria Tudor 25.08.2023, 15:09
Cea mai frumoasă casă din București a fost demolată. De ce s-a luat această decizie

Zilnic, o casă își găsește sfârșitul, urmată de o altă clădire care este pusă sub semnul demolării. Astfel, farmecul Bucureștiului interbelic dispare treptat. Ei bine, se observă cu ochiul liber o preferință pentru demolare în detrimentul consolidării, restaurării și protejării valorilor istorice. Iată o altă cladire care și-a găsit sfârșitul în București.

Una dintre cele mai frumoase clădiri a fost demolată

Unul dintre imobilele recent demolate a fost locuința în care Margareta Pâslaru și-a petrecut copilăria. Aceasta se află la intersecția străzii Gaetano Donizetti cu Paul Urechescu, în cartierul Floreasca, și a fost creată de arhitectul Ion D. Trajanescu. Acest eveniment semnificativ arată o preocupantă lipsă de prețuire pentru patrimoniul arhitectural al Bucureștiului interbelic și pentru amintirile legate de personalitățile care au contribuit la identitatea orașului.

Astfel, în luna iunie a anului trecut, a avut loc demolarea casei ce a aparținut bunicului Margaretei Pâslaru, respectiv sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad (1890-1964).

Proprietarul actual a primit autorizația cu numărul 200 pentru a construi o clădire cu parter și două etaje. Deși imobilul proiectat de arhitectul Ion D. Trajanescu nu figura pe Lista Monumentelor Istorice, frumusețea acestuia era apreciată de multe persoane.

Citește și: Margareta Pâslaru, apariție fabuloasă la 65 de ani de la debutul în carieră. Detaliul observat în imaginile surprinse la expoziția aniversară. Foto

Pe o fațadă a clădirii, medalioanele înfățișau portretele fiicelor sculptorului Ion Dimitriu-Bârlad, Magda (mama Margaretei Pâslaru) și Sanda, precum și pe cel al soției sale, Nona. În prezent, proprietarul actual a confirmat că aceste efigii sunt în siguranță și vor fi integrate în nouă construcție care va avea o înălțime de două etaje.

De asemenea, clădirea a fost ridicată în 1927 pentru a servi drept reședință sculptorului și a constituit un reper esențial în cadrul Parcelării Cornescu din cartierul Floreasca.

Cum vorbea Margareta Pâslaru despre locul copilăriei sale

În lucrarea sa autobiografică intitulată „Eu și timpul. Viață, vocație, viziune”, Margareta Pâslaru oferea o descriere vibrantă a acestei clădiri unde și-a petrecut o bună parte din anii copilăriei.

În plus, tot în acest loc ea și-a explorat pasiunea pentru muzică și pentru artelor frumoase, învățând să cânte la pian și cultivându-și talentul. Astăzi, acest loc plin de magie s-a transformat trist într-o altă construcție demolată redusă într-o grămadă de moloz și dărâmături.

“Decorul în care am zburdat în primii ani de viață a fost atelierul bunicului meu, sculptorul Ion Dimitriu-Bârlad, profesor la Liceul Lazăr, membru al Fondului Plastic.

Casa uriașă în care am copilărit avea fiecare încăpere tapetată diferit, cu gust, în tonuri închise, arabescuri patinate în aur vechi. Dormitoarele și baia cochetă erau la etaj, iar sufrageria, salonul și restul gospodăriei, la parter.

Vezi și: Cum arată Margareta Pâslaru la 79 de ani. Artista a dezvăluit secretul său de frumusețe, ce face zilnic. Foto

Clădirea era dominată de atelierul imens, cu geamuri uriașe, formate din numeroase carouri, ca o tablă de șah, înalt cât două etaje: avea și o trapă la subsol, unde lutul prețios era păstrat la o temperatură constantă și la umezeală continuă.

Dormitorul elegant de la etaj era tapetat cu frunze palmate în relief, închise la culoare și pastelate în bronz, astfel încât lumina le făcea reale, îți venea să le desprinzi din perete”, spunea Margareta Pâslaru în cartea “Eu și timpul. Viață, vocație, viziune””.

Urmăriți Impact.ro și pe