Cea mai bună tocană de legume, rețeta bunicii. Ce să pui în loc de roșii ca să iasă mult mai gustoasă?

Emanuela Pană 20.09.2023, 09:49
Cea mai bună tocană de legume, rețeta bunicii. Ce să pui în loc de roșii ca să iasă mult mai gustoasă?

Tocana de legume este o mâncare gustoasă și potrivită mai ales pentru perioadele de post. Dacă ai mâncat tocană de legume făcută de mai multe persoane, probabil ești de acord că rețeta bunicii iese învingătoare. Gustul delicios al preparatului ne teleportează numaidecât în copilărie. Iată cum faci cea mai bună tocană de legume, pas cu pas.  

Tocană de legume pentru iarnă, ingrediente 

Dacă vrei să te bucuri de gustul proaspăt și aroma savuroasă a legumelor chiar și în zilele friguroase de iarnă, atunci trebuie să încerci rețeta bunicii de tocană cu lume. Combinația de legume poate fi consumată ca atare, dar și drept garnitură pentru orice friptură. 

Odată cu venirea toamnei, gospodinele încep să pregătească cele mai bune conserve pentru iarnă. Pe lângă murături, compot, dulceață și alte bunătăți, doamnele și domnișoarele își rezervă un loc special pe unul dintre rafturile din cămară pentru tocana de legume – o delicatesă pentru zilele de post și nu numai. 

Pe lângă faptul că este extrem de gustoasă și sănătoasă, tocana de legume, după rețeta bunicii, este și foarte ușor de preparat. În plus, este ideală pentru a pregăti o masă rapidă. Pentru a face tocană de legume pentru iarnă vei avea nevoie de câteva ingrediente, pe care probabil le ai în grădina ta.  

Dacă nu ai o grădină de fructe și legume, acum este momentul perfect să le achiziționezi din piețe, care abundă de fructe și legume proaspete de toate soiurile. Așadar, va fi nevoie de un drum la piață pentru a te aproviziona cu legume proaspete, de calitate.  

Iată lista ingredientelor necesare pentru cea mai bună tocană de legume: 

  • 5 kg gogoșari; 
  • 3 kg ardei capia; 
  • 3 kg ceapă; 
  • 2 kg morcovi; 
  • 1 kg roșii; 
  • 250 g orez; 
  • 1 l ulei; 
  • boabe de piper; 
  • sare; 
  • foi de dafin. 

Citește și: Tocană de ardei pentru la iarnă. Nu trebuie să lipsească din cămară

Cea mai bună tocană de legume, mod de preparare 

După cum ai observat deja, rețeta clasică de tocană de legume pentru iarnă conține gogoșari, ardei capia, ceapă și roșii, însă poți folosi și alte legume, în funcție de preferințe și disponibilitate.  

Cea mai buna tocana de legume
Tocana de legume ca la bunica

Acum că știm care sunt ingredientele necesare și cantitățile, haideți să descoperim cum se face cea mai bună tocană de legume. 

Cea mai bună tocană de legume, mod de preparare: 

  1. Se pune uleiul la încins într-o oală ceva mai mare, se adaugă ceapa tocată mărunt și se lasă să se călească; 
  2. Când ceapa devine aurie, se pun morcovii dați prin răzătoare și se lasă să se călească împreună;
  3. Când legumele s-au înmuiat, se adaugă și gogoșarii și ardeii capia tocați mărunt;
  4. Se amestecă bine, până se omogenizează ingredientele. Se dă focul mic și se lasă să fiarbă. Se amestecă din când în când;
  5. Când toate legumele s-au înmuiat bine, se adaugă orezul spălat în prealabil, roșiile date prin robotul de bucătărie, sarea, boabele de piper și foile de dafin, după gust. Se amestecă bine, până când orezul e fiert;
  6. Se pune tocana în borcane sterilizate, care se închid etanș. Se acoperă borcanele cu o pătură și se lasă să se răcească de tot. 

Vezi și: Rețetă autentică de tocană țigănească, ideală pentru acest sezon

Trucurile bunicii pentru cea mai bună tocană de legume  

Bunicile noastre puneau tocană de legume la borcane pentru iarnă din mai multe motive, iar unul dintre ele era acela că o puteau consuma în timpul postului Crăciunului, când la magazine nu se găseau atât de multe legume disponibile.  

Apoi, pentru că locuiau la țară, bunicile profitau de toate legumele proaspete și gustoase care se găseau în grădină, transformându-le în conserve. Ele urmau a fi consumate în sezonul rece.  

Pentru a obține o tocană de legume pentru iarnă la fel de gustoasă ca cea a bunicii, este important să ținem cont de câteva… trucuri. În primul rând, ține cont că toate legumele folosite trebuie să fie la maxima lor maturitate, astfel încât aromele lor să fie cât mai intense.  

Folosește legumele aflate în stare bună și evită-le pe cele înțepate, cu pete sau chiar mucegăite pe alocuri. Folosește toate legumele pe care le ai la dispoziție (ardei, fasole verde, ciuperci și chiar vinete). Vei obține o explozie de culori și gusturi.  

În loc de roșii poți folosi și bulion sau suc de tomate, dar rezultatul s-ar putea să nu fie la fel de spectaculos. Dacă alegi, totuși, să folosești bulion, nu uita să completezi tocana cu apă, deoarece orezul va absorbi o mare parte din lichid și vei obține o conservă foarte uscată. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...