Tocana de legume este o mâncare gustoasă și potrivită mai ales pentru perioadele de post. Dacă ai mâncat tocană de legume făcută de mai multe persoane, probabil ești de acord că rețeta bunicii iese învingătoare. Gustul delicios al preparatului ne teleportează numaidecât în copilărie. Iată cum faci cea mai bună tocană de legume, pas cu pas.
Dacă vrei să te bucuri de gustul proaspăt și aroma savuroasă a legumelor chiar și în zilele friguroase de iarnă, atunci trebuie să încerci rețeta bunicii de tocană cu lume. Combinația de legume poate fi consumată ca atare, dar și drept garnitură pentru orice friptură.
Odată cu venirea toamnei, gospodinele încep să pregătească cele mai bune conserve pentru iarnă. Pe lângă murături, compot, dulceață și alte bunătăți, doamnele și domnișoarele își rezervă un loc special pe unul dintre rafturile din cămară pentru tocana de legume – o delicatesă pentru zilele de post și nu numai.
Pe lângă faptul că este extrem de gustoasă și sănătoasă, tocana de legume, după rețeta bunicii, este și foarte ușor de preparat. În plus, este ideală pentru a pregăti o masă rapidă. Pentru a face tocană de legume pentru iarnă vei avea nevoie de câteva ingrediente, pe care probabil le ai în grădina ta.
Dacă nu ai o grădină de fructe și legume, acum este momentul perfect să le achiziționezi din piețe, care abundă de fructe și legume proaspete de toate soiurile. Așadar, va fi nevoie de un drum la piață pentru a te aproviziona cu legume proaspete, de calitate.
Iată lista ingredientelor necesare pentru cea mai bună tocană de legume:
Citește și: Tocană de ardei pentru la iarnă. Nu trebuie să lipsească din cămară
După cum ai observat deja, rețeta clasică de tocană de legume pentru iarnă conține gogoșari, ardei capia, ceapă și roșii, însă poți folosi și alte legume, în funcție de preferințe și disponibilitate.
Acum că știm care sunt ingredientele necesare și cantitățile, haideți să descoperim cum se face cea mai bună tocană de legume.
Vezi și: Rețetă autentică de tocană țigănească, ideală pentru acest sezon
Bunicile noastre puneau tocană de legume la borcane pentru iarnă din mai multe motive, iar unul dintre ele era acela că o puteau consuma în timpul postului Crăciunului, când la magazine nu se găseau atât de multe legume disponibile.
Apoi, pentru că locuiau la țară, bunicile profitau de toate legumele proaspete și gustoase care se găseau în grădină, transformându-le în conserve. Ele urmau a fi consumate în sezonul rece.
Pentru a obține o tocană de legume pentru iarnă la fel de gustoasă ca cea a bunicii, este important să ținem cont de câteva… trucuri. În primul rând, ține cont că toate legumele folosite trebuie să fie la maxima lor maturitate, astfel încât aromele lor să fie cât mai intense.
Folosește legumele aflate în stare bună și evită-le pe cele înțepate, cu pete sau chiar mucegăite pe alocuri. Folosește toate legumele pe care le ai la dispoziție (ardei, fasole verde, ciuperci și chiar vinete). Vei obține o explozie de culori și gusturi.
În loc de roșii poți folosi și bulion sau suc de tomate, dar rezultatul s-ar putea să nu fie la fel de spectaculos. Dacă alegi, totuși, să folosești bulion, nu uita să completezi tocana cu apă, deoarece orezul va absorbi o mare parte din lichid și vei obține o conservă foarte uscată.