Rețetă autentică de tocană țigănească, ideală pentru acest sezon

Andra Daoud 03.12.2021, 12:07
Rețetă autentică de tocană țigănească, ideală pentru acest sezon

Rețetele tradiționale, transmise din generație în generație, dau un farmec aparte bucătăriei românești și sunt mai apreciate decât orice preparate sofisticate. Rețeta de tocăniță țigănească tradițională este ideală pentru acest sezon, pentru că este o mâncare cu un gust bogat, savuros și se poate face din carne proaspătă de porc. Iată cum o preparați și care este garnitura care i se potrivește cel mai bine!

Rețeta autentică de tocană țigănească

Fiecare gospodină care prepară acest tip de mâncare are propriile secrete în bucătărie, însă rețeta pe care v-o propunem astăzi este una cu totul specială. Îi aparține câștigătoarei show-ului „Chefi la cuțite”, Narcisa Birjaru. Aceasta a pregătit-o în cadrul probelor din emisiune, iar gustul a fost foarte apreciat de cei trei chefi. Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a reproduce rețeta în propria bucătărie și care sunt pașii.

Rețetă autentică de tocană țigănească, ideală pentru acest sezon
Rețetă autentică de tocană țigănească, ideală pentru acest sezon

Ingrediente pentru tocana țigănească:

  • 500 g carne de porc
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 250 g pastă de roșii
  • 1 lingură untură de porc
  • sare și piper, după gust
  • boia afumată
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguță de cimbru
  • 1 legătură de pătrunjel verde

Pentru mămăligă:

  • 1 litru de apă
  • 1 lingură de sare
  • 350 g mplai
  • 50 g unt

Mod de preparare:

Curățați legumele și tocați-le mărunt. Tăiați carnea de porc cubulețe, de dimensiune potrivită. Puneți untura într-un vas pe foc și rumeniți bucățile de carne pe toate părțile, până când își schimbă culoare. Se adaugă, pe rând, legumele tocate mărunt și se amestecă bine. Se asezonează cu sare, piper, cimbru și foi de dafin și se adaugă sosul de roșii și puțină apă, dacă este nevoie, cât să acopere carnea.

Lăsați tocana să fiarbă la foc mic până când carnea este bine pătrunsă și sosul a scăzut la jumătate. La final, adăugați boiaua afumată și stingeți focul. Puneți pătrunjelul tocat mărunt și lăsați deoparte.

Pentru a prepara mămăliga, puneți apa cu sare la fiert. Adăugați untul și, când acesta s-a topit în apă, începeți să adăugați mălaiul cernut. Amestecați energic, cu un tel, pentru ca mămăliga să nu aibă cocoloașe. Lăsați mămăliga să fiarbă la foc mic, până când devine cremoasă, consistentă, iar mălaiul este fiert. Dați focul mare pentru un minut, pentru ca mămăliga să se desprindă ușor de marginile vasului în care ați fiert-o.

Puneți o porție de tocană pe farfurie și o porție de mămăligă, desupra căreia radeți brânză telemea de vacă sau de oaie și serviți. Tocana țigănească cu carne de porc este un preparat delicios și sățios, ideal pentru sezonul rece.

Urmăriți Impact.ro și pe