Cea mai amendată emisiune de la TV din România. Nota de plată a ajuns la 7.000 de euro

Iancu Andreea 17.06.2021, 15:20
Cea mai amendată emisiune de la TV din România. Nota de plată a ajuns la 7.000 de euro

O emisiune ar putea fi considerată drept cea mai amendată producție TV din România, după ce postul la care rula a fost sancționat cu suma de 7.000 de euro de către Consiliul Național al Audiovizualului. Oficialii au solicitat anularea mai multor amenzi, motivând gestul prin faptul că legea a fost respectată. Cu toate acestea, trei sancțiuni au fost aplicate în cazul postului TV, în ciuda eforturilor de a le elimina. Postul TV ar fi difuzat o serie de emisiuni, prezentate de Anca Alexandrescu, fosta consilieră a lui Liviu Dragnea, în care subiectele nu au fost explicate în mod obiectiv.

Care este cea mai amendată emisiune de la TV din România

Realitatea Plus poate fi considerat postul cu cea mai amendată emisiune TV din România, în acest moment. Reprezentanții postului au solicitat recent anularea mai multor amenzi încasate în contul emisiunilor prezentate de Anca Alexandrescu. Din păcate, reprezentanții Consiliului Național al Audiovizualului au discutat astăzi cererea postului TV și au stabilit că solicitarea de anulare a amenzilor nu este viabilă, sancțiunile păstrându-se. Realitatea Plus a reușit să o dea în bară, acumulând aproximativ 7.000 de euro amenzi, pe care le-a acumulat prin lipsa de obiectivitate și de dovezi care să susțină acuzațiile expuse în timpul emisiunii prezentate de Anca Alexandrescu.

„Culisele statului paralel”, emisiune moderată de către fosta consilieră a lui Liviu Dragnea, a atras atenția forului audiovizual în cadrul mai multor ediții. Potrivit paginademedia.ro, postul Realitatea Plus a primit trei amenzi importante:

  • o sancțiune de 25.000 de lei, pentru 24 de emisiuni în care a fost discutată implicarea lui Sorin Oancea, acționar B1 TV, în scandalul dintre Romprest și Primăria Sectorului 1.
  • o sancțiune de 5.000 de lei, care vizează declarațiile lui Cristian Rizea despre Victor Ponta
  • o amendă de 5.000 de lei pentru acuzațiile la adresa lui Lucian Isar, consilier onorific al premierului Cîțu.
Care este postul TV cu cea mai amendată emisiune din România
Anca Alexandrescu, moderatoarea emisiunii „Culisele Statului Paralel”

Cum se scuză reprezentanții Realitatea Plus și ce argumente aduc membrii CNA

Lipsa de imparțialitate a moderatorului, precum și omiterea mai multor argumente în timpul acuzațiilor lansate în cadrul emisiunilor au dus la sancționarea postului TV pentru emisiunea „Culisele statului paralel”. Anca Alexandrescu a fost prezentă la discuțiile prin care reprezentanții Realitatea Plus au solicitat anularea celor trei amenzi și a motivat acuzațiile aduse în contextul declarațiilor invitatului său Lucian Isar.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Am văzut articolele în baza cărora s-au dat amenzile. Am prezentat dovada în care Ponta şi Isar au fost contactaţi şi că au refuzat să comenteze. I-am invitat în fiecare ediţie. În ceea ce-l priveşte pe Isar, am înţeles că ne reproşaţi că am dat dovadă imparțialitate. Eu sunt corectă şi sunt dispusă să plătesc, dar noi am demonstrat că am respectat legea. S-a reclamat că nu am adus probe, dar cred că s-a dovedit în cele 6-7 luni de emisiune. Nu este o emisiune de cancan am adus probe. A confirmat Miron Mitrea şi Traian Băsescu. Noi am zis că Ponta a preluat şefia PSD cu ajutorul lui Maior. Am făcut demersuri care să confirme afirmaţiile, a argumentat prezentatoarea emisiunii de la Realitatea Plus.

În timp ce postul TV a solicitat anularea celor trei amenzi, motivând că emisiunea a fost realizată respectând legea, toate cele trei declarații din emisiunile Ancăi Alexandrescu fiind viabile. Oficialii Realitatea au argumentat că punctele de vedere au fost solicitate de la cei trei acuzați, însă aceștia ar fi refuzat să răspundă. Pe de altă parte, membrii CNA și-au păstrat propriile argumente și au anunțat că nu elimină sancțiunile.

Mircea Toma: Nu am reproşat calitatea de moderator în general, ci că atunci când vrei să dai informaţii trebuie să ieşi din rolul de moderator. Şi eu am fost moderator şi sufeream nespus când aveam informaţiile mele, dar trebuia să funcţionez ca gazda. Vă convertiţi din moderator în ivitat. Asta era reproşul, este doar un gest de respect pentru rolul moderatorului.

Dorina Rusu: Victor Ponta e un personaj în legătură cu care nu pot fi acuzată de simpatii. Am înţeles, nu a vrut să vină. Dar s-a vorbit mult despre el şi i s-au adus acuzaţii. E vorba despre supradimensionare. Eu sunt de acord că sunt lucruri stringente si care trebuie să se vorbească, dar la un moment dat a fost prea mult. Și în cazul domnului Oancea au fost aduse acuzaţii grave care sunt lagate de şantaj şi despre cum îşi foloseşte televiziunea. Vreau să ştiţi că aşa cum am tratat acest subiect mi s-a părut total lipsit de imparţialitate, se arată în declarațiile publicate de sursa citată.

 

 

 

 

Consiliul Național al Audiovizualului a dat mai multe amenzi Realității Plus în ședința de joi, invocând mai multe încălcări ale legislației făcute în emisiunea „Culisele statului paralel” moderată de Anca Alexandrescu. Acuzațiile aduse patronului B1 TV, Sorin Oancea, sau lui Victor Ponta, sunt invocate în decizie.

amendă de 25.000 de lei, deoarece în emisiuni de știri și dezbateri difuzate în perioada 31.03 – 05.04.2021, au fost făcute acuzații referitoare la unul dintre acționarii postului B1 TV, domnul Sorin Oancea, cu încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și ale art. 40 alin. (1), (2) și art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Printre titlurile afișate pe ecran : „Acuzații grave la adresa acționarului B1 TV ; ROMPREST, Acuzații la adresa postului B1 TV ; ROMPREST : Sorin Oancea favorizează interlopi” ;
amendă de 5.000 de lei pentru edițiile din 11, 20, 21 și 27.01.2021 ale emisiunii „Culisele statului paralel”, în care au fost aduse diverse acuzații domnului Victor Ponta, fără a se respecta prevederile art. 40 alin. (1) și (2) din Codul audiovizualului ;
amendă de 5.000 de lei, deoarece radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (1) și (2), precum și pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, în ediția din 11.02.2021 a emisiunii „Culisele statului paralel”, în cadrul căreia au fost aduse acuzații domnului Lucian Isar ;
somație publică pentru ediția din 14.02.2021 a emisiunii „Culisele statului paralel” , transmisă fără a se respecta prevederile art. 65 lit. c) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (…) c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment”. Dintre titlurile afișate pe ecran : „Psiholog acuzat a ignorat abuzurile sexuale relatate de copil”.
Prevederile legislației audiovizualului la care CNA face referire :

– Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

– Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...