Amenda uriaşă primită de Antena 1 de la CNA. Cu ce au greşit cei de la Acces Direct de data asta

Ana Anitoiu, Badea Violeta 27.05.2021, 23:22
Amenda uriaşă primită de Antena 1 de la CNA. Cu ce au greşit cei de la Acces Direct de data asta

Antena 1 a primit o amendă uriașă, joi, de la Consiliul Național al Audiovizualului, pentru o gafă ce a fost făcută într-o ediție a emisiunii ”Acces Direct”. Sancțiunea a fost dată cu șase voturi pentru, iar președintele instituției, Monica Gubernat, a criticat ”logica anilor trecuţi” din cadrul CNA pe aceeași temă.

Pentru ce a primit Antena 1 amendă de la CNA

Antena 1 a primit o amendă de 10.000 de lei de la CNA pentru ediția din 19 martie a emisiunii prezentate de Mirela Vaida. Șase dintre membrii Consiliului Național al Audiovizualului au fost deranjați de felul în care echipa ”Acces Direct” a prezentat cazul unui viceprimar arab din comuna Măgura, județul Bacău, acuzat că ar fi lovit o femeie. Alți patru membri au votat împotriva sancțiunii.

”Postul îşi asumă prin vocea din off şi prin titlurile pe care le pune pe ecran faptul că etnia unui viceprimar este importantă. Nu ceea ce face sau nu face. Se dovedește că nu a făcut lucruri de care a fost acuzat. Toate lucrurile sunt direcţionate greşit şi creează o situaţie cu un context fals.”, a spus Dorina Rusu, membrul CNA care a propus sancționarea Antenei 1 cu 10.000 de lei.

Amenda uriasa primita de Antena 1 de la CNA. Cu ce au gresit cei de la Acces Direct de data asta
Bancnote de 100 de lei

”S-a voit să se facă asta”

Unul dintre membrii CNA, Cristina Pocora, a explicat de ce a votat amenda de 10.000 de lei pentru Antena 1. Ea a precizat că a fost vorba despre un caz de discriminare, de denigrare, și că ”s-a insistat, s-a voit să se facă asta”.

„S-a subliniat de două sau de trei ori viceprimarul «arab» şi nu este nicidecum aşa cum ne-a expus doamna Ionescu (Norina Ionescu, reprezentantul Antena Grup la CNA, n.r.) în punctul de vedere, că asistăm la cum sunt trataţi cetăţenii într-o primărie, într-o instituţie. Da, nu suntem de acord cu un comportament violent, dar, în acelaşi timp, nu suntem de acord să legăm o astfel de chestiune de etnia cuiva. Acel om, care stă în România de 30 de ani (…), care s-a simţit atacat pe această chestiune de etnie, este discriminat”, a declarat Cristina Pocora, membru CNA.

Președintele CNA: ”Dacă se schimbă paradigma, ar fi minunat”

Preşedintele CNA, Monica Gubernat, a spus că s-ar bucura ca instituţia pe care o reprezintă să adopte „o nouă strategie şi să funcţioneze într-o altă paradigmă în ceea ce priveşte discriminarea”. Ea a amintit de „logica anilor trecuţi a CNA”, în care, spre deosebire de acest caz din emisiunea prezentată de Mirela Vaida, pentru discriminări ”grave şi crase la adresa minorităţii maghiare” nu s-au dat nici măcar somații. „Dacă se schimbă paradigma, ar fi minunat”, a precizat ea.

„Sunt lucruri pe care dacă le laşi, pot să prolifereze. E destul de uşor să împingi lumea – mai ales că e o lume din mediul rural – să se întoarcă împotriva unor oameni de altă etnie. Aceştia vor fi din ce în ce mai mulţi în România şi bine ar fi să nu perseverăm într-o asemenea direcţie, mai ales că nu în calitate de arab a împins-o respectivul viceprimar, ci în calitate de viceprimar. Sigur că nu asta trebuia să facă, dar nu are nicio legătură cu faptul că era de etnie arab şi, în ultimă instanţă, el era un om ales de români acolo. Nu cred că votul românilor poate fi contestat”, a spus și Răsvan Popescu, fost preşedinte al Consiliului Național al Audiovizualului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...