Cerere de eliberare Liviu Dragnea. Instanța a amânat-o pentru data de 26 mai

Ana Anitoiu 19.05.2021, 11:36
Cerere de eliberare Liviu Dragnea. Instanța a amânat-o pentru data de 26 mai

O nouă cerere de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea a ajuns miercuri în atenția Tribunalului București. Fostul lider al PSD și președinte al Camerei Deputaților speră să meargă acasă, după ce a executat două treimi din pedeapsa de trei ani şi șase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Cererea de eliberare a lui Liviu Dragnea, amânată

Update miercuri, 19 mai 2021, ora 11:36. Decizia în privința eliberării condiționate a lui Liviu Dragnea a fost amânată de judecători pentru data de 26 mai, după ce fostul politician a făcut o solicitare în acest sens.

Mai exact, fost lider al PSD și fost președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a depus o cerere de amânare, pentru că avocatul lui se află în imposibilitatea de a se prezenta la proces.

O nouă cerere de eliberare pentru Liviu Dragnea

Cererea de eliberare condiționată depusă de Liviu Dragnea va fi dezbătută la Tribunalul Bucureşti după ce fostul lider al PSD a primit o decizie nefavorabilă la instanța de fond, Judecătoria Sectorului 5, în urma căreia a făcut o contestaţie.

Însă, Liviu Dragnea a pornit cu stângul în această încercare a sa de a părăsi Penitenciarul Rahova. Fostul președinte al Camerei Deputaților a cerut ca această cauză să fie strămutată de la Tribunalul București la un alt tribunal din țară. Demersul lui a fost în zadar. Curtea de Apel București a respins marți solicitarea, după ce avocata lui nu s-a prezentat în sala de judecată, din cauza unor probleme de sănătate.

Cerere de eliberare Liviu Dragnea. O noua incercare pentru ex-liderul PSD, tribunalul judeca miercuri
Liviu Dragnea

Motivul pentru care cererea de eliberare a lui Liviu Dragnea a fost respinsă la Judecătoria Sectorului 5

Instanța de fond a respins la data de 27 aprilie cererea de eliberare condiţionată depusă de Liviu Dragnea. În motivarea hotărârii, magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 a spus că deși îndeplineşte fracţia de 2/3 din pedeapsă, eliberarea fostului lider al PSD ar împiedica atingerea scopului pedepsei.

“Instanţa apreciază că scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale. Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”, a arătat Judecătoria Sectorului 5.

Liviu Dragnea, probleme repetate la închisoare

Încarcerat de la data de 27 mai 2019, Liviu Dragnea a avut mai multe probleme la Penitenciarul Rahova. El a acuzat că nu a fost lăsat să lucreze în atelierul auto al închisorii, după ce i-a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu. Ulterior, instanțele au recunoscut că fostului lider al PSD i-au fost încălcate dreptul la muncă, dar şi dreptul la sănătate şi apărare, după ce fostul politician a suferit o intervenție chirurgicală.

”După intervenţie, medicul chirurg de la Rahova a trecut în fişa medicală şi a dispus ca medicii de la cabinetul medical din Rahova să cureţe rana din două în două zile. În a şasea zi, o zi de vineri după-amiază, s-a instituit carantina. Eram trei deţinuţi în cameră. La uşa nostră s-a prezentat un ofiţer care ne-a transmis că nu mai putem să ieşim din cameră, că nu mai avem voie să primim nici vizite şi nici avocaţi.

Timp de o săptămână, eu nu am avut acces la cabinetul medical, rana fiindu-mi pansată de colegii din cameră. Rana s-a reinfectat apoi, că nu am pansat corect şi vineri după ce am ieşit din carantină m-au dus din nou la spitalul Rahova şi m-au operat din nou pentru că rana recidivase”, a declarat Liviu Dragnea.

Urmăriți Impact.ro și pe