Ce văd ruşii la TV în plin război cu Ucraina? Este revoltător: „Mi se face ruşine”

Ioana Bucur, Iancu Andreea 26.02.2022, 17:46
Ce văd ruşii la TV în plin război cu Ucraina? Este revoltător: „Mi se face ruşine”

Imaginile surprinse pe teritoriile Ucrainei atacate de trupele lui Putin fac ocolul lumii, fiind distribuite masiv pe platformele de social media și în mass-media. În ciuda fluxului uriaș de informații despre realitatea ultimelor 48 de ore, există o altă „variantă a adevărului” prezentată de televiziunile din Rusia. Este revoltător ce văd rușii la TV în plin război statul vecin. O vedetă din România, cu rădăcini în ambele țări, a mărturisit că îi este rușine de conaționalii săi.

Varianta lor de adevăr – Ce văd rușii la TV în plin război cu Ucraina

Update, 26 februarie 2022. Imaginile și informațiile distribuite în întreaga lume de către publicații de renume din zona jurnalistică dezvăluie cum arată conflictul armat din interiorul granițelor ucrainene. Cu toate acestea, de partea cealaltă a frontierelor, în Rusia, cetățenii privesc un cu totul alt scenariu decât cel real. Mașinăria de propagandă a lui Vladimir Putin a pus în funcțiune alte cadre și o poveste diferită.

„Kievul, ca oraș în care locuiesc civili, nu a fost bombardat de nimeni. Nu a existat nicio teroare acolo sau instrucțiuni pentru a provoca o astfel de teroare”, declara vineri expertul de la Channel One, Artyom Sheinin, contrazicând astfel nenumăratele de rapoarte care indicau contrariul, conform The Guardian.

Astfel, prin televiziunea publică și multe publicații naționale, liderul de la Kremlin încearcă să inducă poporului impresia că „operațiunea de demilitarizare și denazificare”, anunțată de către Vladimir Putin, pe care o întreprinde în Ucraina este una cât se poate de legitimă. Raportări false, imagini care nu au legătură cu cele de pe frontul ucrainean și afirmații menite să îi plaseze pe un teren greșit pe ruși sunt folosite pentru a argumenta invazia asupra statului vecin, un termen pe care oficialii ruși au decis să îl înlocuiască.

Cenzura, instituită în timpul acțiunilor de război din Ucraina

Într-o ieșire recentă, Roskomnadzor, organizația federală responsabilă cu controlul și cenzura presei din Rusia, a transmis un anunț prin care informa mass-media din statul rus că „are obligația să folosească doar informațiile și datele pe care le-a primit din surse oficiale ruse”. Fără să ofere nume, declarația precizează că instituții media au răspândit „informații neverificate și nesigure”. Linia editorială a multor publicații s-a schimbat în urma anunțului, de teama sancțiunilor dure. Portretul pe care Rusia încearcă să îl creioneze este de minimizare a operațiunilor de război și de inducere a ideii că este întreprinsă, de fapt, o campanie defensivă pentru „eliberarea” Ucrainei.

Buletinele de știri din Rusia încearcă să minimizeze și distrugerile și modul în care sunt afectați cetățenii ucraineni. În numeroase intervenții televizate se vorbește despre cum armata rusă atacă exclusiv țintele militare, nicidecum că civilii ar putea avea vreun risc. Un articol al agenției de știri ruse Interfax a repetat și o afirmație a lui Putin, conform căreia forțele ucrainene folosesc civili ca scuturi umane și că neonaziștii plasează arme grele în zone rezidențiale, explică publicația Time.

Știrea inițială 

În ultimii ani, Mihail Pautov, medic specialist în chirurgie generală, a devenit una dintre cele auzite voci din lumea medicală, folosindu-și platformele de social media pentru a discuta și a răspunde tutoror întrebărilor și curiozităților românilor. El este și gazda emisiunii MediCool de la Antena 1, show ce se pregătește pentru premiera celui de-al doilea sezon.

Mereu cu zâmbetul pe buze, emanând parcă optimism, Mihail Pautov a făcut în urmă cu puțin timp o dezvăluire dureroasă. Născut în fostul URSS, la Chișinău, medicul a recunoscut că s-a considerat mereu rus, cu mamă ucraineancă și tată rus. Evenimentele tragice ale ultimelor zile l-au tulburat profund.

„De mic mă consider rus. M-am născut în fostul URSS – la Chișinău; Mama este 100% ucraineancă, tata este rus. Sunt vorbitor nativ de lmibă rusă, am urmărit de mic canale rusești, am vorbit rusa cu prietenii, vorbim rusa acasă.

Am rude și mulți prieteni și colegi chirurgi în Odesa și Kiev. Țin legătura cu ei. Au bagajele făcute, subsolul pregătit pentru adăpost. Nimeni nu înțelege nimic. Noaptea nu prea se doarme, se aud focuri și avioane. Nu la graniță, ci în Odesa și Kiev. Le este frică tuturor. Le-am oferit adăpost și sprijin oricând au nevoie, din păcate însă acum nu mai pot părăsi țara – nu o să îi lase.

În realitate, rușii și ucrainienii sunt și se simt înfrățiți ca popoare. Ce se întâmplă acum este de neînțeles, nici pentru ruși și nici pentru ucrainieni. Un popor fricos și oligofren (rus) care își atacă propriii frați care nu înțeleg nimic. Sper ca acest popor să se trezească cât de curând și să sugrume această demență din interior”, a scris Pautov, pe Facebook.

Ce văd ruşii la TV în plin război cu Ucraina Este revoltător „Mi se face ruşine”
Mihail Pautov

„Mi se face rușine de faptul că mă consider rus”

Medicul a mai vorbit și despre ce văd ruşii la TV în plin război cu Ucraina: se vorbește despre cum Rusia salvează refugiații loviti de teroriști, despre cum armata rebelă din Ucraina atacă „avioanele păcii” de deasupra Kievului, ajutoare umanitare și chiar și interviuri cu ucrainieni care susțin că îi așteaptă pe ruși să îi salveze.

„Cand mă uit la televiziunea națională din Rusia, 1TV ( pervii canal) mi se face rușine de faptul că mă consider rus. Se vorbește despre cum Rusia salvează refugiații ucrainieni loviți de teroriști, despre cum armata rebelă din Ucraina atacă avioanele păcii de deasupra Kievului, ajutoare umanitare și chiar și interviuri cu ucrainieni care sustin că îi așteaptă pe ruși să îi salveze. Asta văd rușii la TV.

Ce trebuie făcut? De evitat un conflict militar major dar impuse cele mai aspre sancțiuni impotriva Rusiei și a oligarhilor lor. Ești rus? Papa! De unde esti, din Rusia? Nu e voie, pleacă.

Vor suferi rusii? Categoric, da. Exclusi de peste tot si din toate.

Merita asta? Categoric da, toți, pentru că au ținut la sân și au sprijinit un dictator dement, un caz psihiatric paranoid ajuns la conducerea celei de-a doua putere militară din lume”, a încheiat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...