Ministrul de Externe rus: „Moscova vrea dialog, nu război cu Ucraina”. Aleksandr Lukașenko, despre declanșarea conflictului cu Kievul

Beatrice Dumitru 28.01.2022, 12:50
Ministrul de Externe rus: „Moscova vrea dialog, nu război cu Ucraina”. Aleksandr Lukașenko, despre declanșarea conflictului cu Kievul

După ce a trimis în scris răspunsurile la cererile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate, SUA au cerut Moscovei să se așeze din nou la masa tratativelor. Ministrul de Externe rus a spus că Rusia nu vrea un război, dar nu va permite să-i fie ignorate interesele. De asemenea, președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că războiul va pormi doar dacă Belarus și Rusia vor fi atacate.

”Am ales calea diplomației de multe decenii”

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova vrea diplomație și „nu război”, după apelul SUA de a reveni la masa negocierilor și de a nu invada Ucraina. Acesta a mai afirmat că a găsit „semne de raționalitate” în răspunsul Occidentului pentru Rusia, „pe subiecte de importanță secundară”.

Vladimir Putine și Emmanuel Macron, se vor întâlni vineri, președintele francez dorind să propună omologului său rus o cale de detensionare pașnică a situației din Ucraina, pe fondul masării a 100.000 de soldați ruși la granița cu fosta republică sovietică.

Ministrul de Externe rus: „Moscova vrea dialog, nu război cu Ucraina”. Aleksandr Lukașenko, despre declanșarea conflictului cu Kievul
Rusia ar putea invada Ucraina.

Am ales calea diplomației de multe decenii, trebuie să lucrăm cu toată lumea, acesta este principiul nostru. Dacă depinde de Rusia, nu va exista război. Nu vrem războaie. Dar nici nu vom permite ca interesele noastre să fie neglijate, ignorate”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru presa din Rusia, preluat de Le Figaro.

„Războiul este posibil doar dacă Belarus sau Rusia ar fi atacate”

Și liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că Minskul nu are absolut niciun interes într-un război, iar conflictul va izbucni doar dacă Belarusul sau aliatul său apropiat, Rusia, ar fi atacate. Aleksandr Lukașenko a făcut aceste remarci într-un discurs adresat parlamentarilor și oficialilor din guvernul său.

Moscova și Minsk vor organiza luna viitoare exerciții comune în Belarus, care au băgat Occidentul în criză, în timp ce liderul belarus a explicat că manevrele vor ajuta țara sa să înțeleagă unde trebuie să concentreze forțele și că Belarus trebuie să își protejeze flancul sudic cu Ucraina, scrie Reuters.

Rusia se consideră amenințată de extinderea NATO din ultimii 20 de ani și de sprijinul acordat de Occident Ucrainei și a cerut garanații de securitate și încetarea politicii de expansiune a Alianței Nord-Atlantice și revenirea la desfășurarea militară la granițe așa cum era în 1997.

Urmăriți Impact.ro și pe