Ce trebuie să faci urgent dacă îți ia foc mașina. Gestul care îți poate salva viața, explicat de Raed Arafat

Mihnea Tălău 19.10.2022, 15:36
Ce trebuie să faci urgent dacă îți ia foc mașina. Gestul care îți poate salva viața, explicat de Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a criticat modul în care participanții la trafic au reacționat marți, după incendiul din Pasajul Unirii, atunci când o mașină a luat foc. El spune că ”nu treci lângă ea, nu stai să o filmezi, nu stai și caști gura să vezi ce se întâmplă, tu fiind expus pericolului”.

”La incendii nu se moare neapărat de la foc, se moare de la fum”

Participanții la trafic nu au ajutat la evacuarea celor trei persoane din mașină, nici nu au folosit extinctorul cu care orice mașină ar trebuie să fie dotată, ba mai mult, unii s-au apucat să filmeze deși pasajul se umplea de fum.

„În mod normal aici trebuie să fie fiecare mașină dotată cu stingător și să aibă fiecare mașină stingător. Când vezi că mașina ia foc rapid și nu poate fi controlată, atunci pleci de acolo, te evacuezi. Nu treci lângă ea, nu stai să o filmezi, nu stai și caști gura să vezi ce se întâmplă, tu fiind expus pericolului. În primul rând se vedea că se cumulează fum. Oamenii trebuiau să plece din zonă, fumul este foarte toxic. La incendii nu se moare neapărat de la foc, se moare de la fum, oamenii se intoxică”, a spus Arafat la Digi FM.

El a mai spus că pasagerii autoturismului afectat au procedat foarte bine când s-au autoevacuat.

Momentul în care mașina a luat foc / Imagine Digi24

Ce comportament trebuie avut în astfel de cazuri

„Cred că comportamentul nostru trebuie să fie: 1. Ajutăm pe oamenii care erau în mașină, trebuie să plece din mașină. Au plecat rapid de acolo. 2. Să fie evacuat tunelul până ajung pompierii, care durează câteva minute în astfel de situații, exact cum s-a întâmplat aici. Pompierii au ajuns rapid, fumul era destul de dens, pompierii au intrat, au căutat dacă mai sunt persoane în interior și au mai scos persoane din interior și au stins incendiul”, a mai afirmat șeful DSU.

Reamintim că o mașină în care se aflau trei adulți și un copil a luat foc, marți dimineață, în Pasajul Unirii din Capitală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...