Veste excelentă pentru românii care vor să cumpere ani de vechime. Ce schimbare apare în legea pensiilor

Cristian Cojocaru 14.03.2021, 12:05
Veste excelentă pentru românii care vor să cumpere ani de vechime. Ce schimbare apare în legea pensiilor

Un nou proiect de lege urmează a fi supus votului cu privire la pensii. Astfel, românii car vor să își cumpere ani de vechime vor beneficia de aceste noi reglementări în cazul în care vor să iasă la pensie mai devreme și nu au suficienți ani de vechime.

Veste pentru românii care vor să cumpere ani de vechime

Mulți români, din diferite motive se află în situația în care sunt nevoiți să cumpere ani de vechime pentru a ieși la pensie. Potrivit unui nou proiect de lege, completarea stagiului de cotizare la pensia de stat urmează a intra în vigoare. Acest proiect de lege a primit un raport favorabil de aprobare, iar în curând va fi supus votului în Camera Deputaților.

Măsura reglementată ar putea fi disponibilă până în data de 31 august 2023, venind ca o veste foarte bună pentru cei care urmează să iasă la pensie. Astfel, românii vor putea beneficia de suficient timp pentru a-și adăuga vechime în muncă, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

În situația în care acest nou proiect de lege nu va fi votat, cumpărarea de vechime pentru pensie nu ar mai fi disponibilă între septembrie 2021 și septembrie 2023. Actualul mecanism pus la dispoziție pentru stagiul de cotizare este valabil până la 31 august 2021. Prevederile proiectului de lege nu are aplicabilitate în acest moment.

Ce condiții trebuie să întrunească cei care doresc să cumpere ani de vechime pentru pensie
Ce condiții trebuie să întrunească cei care doresc să cumpere ani de vechime pentru pensie

Condițiile pentru a putea beneficia de această facilitate

Potrivit prevederilor legale ale OUG 163/2020, cumpărarea de vechime se poate face până la 31 august 2021. După această dată, noul mecanism ar trebui să fie permis prin noua lege a pensiilor. Guvernul a decis amânarea intrării în vigoare a legii pensiilor până la 1 septembrie 2023. Românii care doreau să cumpere ani de vechime au putut face acest lucru și în trecut, numai că de fiecare dată, a fost stabilită condiția pe o perioadă limitată de timp.

În actul normativ este prevăzut faptul că un astfel de contract poate fi încheiat de către orice persoană, fără a conta cetățenia pe care o deține. Pentru a putea beneficia de acest avantaj, aplicantul trebuie să întrunească în mod cumulativ următoarele condiții:

  • nu are calitate de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada solicitată;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită asigurarea.
Urmăriți Impact.ro și pe