Ce trebuie să faci dacă pierzi cartea de muncă. Cui trebuie să te adresezi și cum poți reconstitui vechimea în muncă

Cazacu Alexandru 26.09.2023, 16:24
Ce trebuie să faci dacă pierzi cartea de muncă. Cui trebuie să te adresezi și cum poți reconstitui vechimea în muncă

Până la finele anului 2010 se utilizau cărțile de muncă în format fizic. Acestea erau realizate din carton și conțineau întregul istoric în câmpul muncii al unei persoane. În concluzie, cu ajutorul acestui document, angajații români puteau face dovada locurilor de muncă unde au fost angajați, a nivelului salarial și a vechimii acumulate. Află în continuare ce trebuie să faci dacă pierzi cartea de muncă.

Vechimea în muncă, înregistrată în format digital

Începând de la 1 ianuarie 2011, cărțile de muncă în format fizic au fost eliminate. De atunci, vechimea în câmpul muncii a început să fie înregistrată în format digital. Ei bine, cărțile de muncă sunt și acum necesare, în special pentru angajații care se pregătesc pentru ieșirea la pensie.

În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți români se plâng că au pierdut vechile cărți de muncă ori că acestea s-au deteriorat. În aceste condiții, foștilor angajați le este destul de greu să își demonstreze vechimea în muncă.

Din fericire există câteva variante pentru a recupera documentul, indiferent dacă acesta a fost pierdut, distrus sau chiar furat. Iată ce trebuie să faci dacă pierzi cartea de muncă.

Ce să faci dacă pierzi cartea de muncă

Dacă nici tu nu mai ai cartea de muncă, trebuie să afli că reconstituirea documentului este operațiunea prin care avocatul tău aduce probe în instanță, iar aceasta obține, pe baza unei hotărâri judecătorești, o reinventariere a tuturor locurilor de muncă pe care le-ai avut. Astfel, vei putea depune dosarul de pensionare sau ți se va putea recunoaște vechimea reală în câmpul muncii.

Toți cei care nu mai dețin cartea de muncă sunt nevoiți să reconstituie vechime în câmpul muncii realizată de-a lungul anilor. Dacă și tu te afli într-o situație asemănătoare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să declari la Monitorul Oficial documentul pierdut, deteriorat sau furat. Abia după publicarea anunțului te vei putea adresa unei instanțe de judecată. Ulterior, procedura de reconstituire a cărții de muncă va fi demarată.

Cum poți reconstitui vechimea în muncă

Ei bine, după ce ai parcurs pașii de mai sus, vei fi nevoit să te adresezi tuturor foștilor tăi angajatori. Dacă anumite societăți la care ai lucrat nu mai există, trebuie să te îndrepți spre Arhivele Naționale. Aici ar trebui să există copii ale tuturor documentelor firmelor.

În schimb, dacă unele dintre firmele la care ai lucrat a dat faliment, arhivele acesteia s-ar putea afla la un executor judiciar. În această situație va trebui să iei legătură cu executorul respectiv.

Ce să faci dacă pierzi cartea de muncă
Ce să faci dacă pierzi carnetul de muncă

Prevederi legale cu privire la reconstituirea cărții de muncă

Potrivit legislației din țara noastră, reconstituirea cărții de muncă sau refacerea acesteia, în conformitate cu prevederile legale, poate fi dispusă doar de către instanța de judecată. Conform legii, vechimea în muncă realizată până la 31 decembrie 2010 se va reconstitui, la cererea persoanei care nu posedă cartea de muncă, de către instanța judecătorească care are competență în soluționarea conflictelor de muncă.

În concluzie, pentru a recupera cartea muncă pierdută, trebuie să demonstrezi în instanță, pe baza unor documente sau alte probe, care este vechimea efectivă în câmpul muncii pe care o aveai la momentul pierderii documentului. Așadar, procesul poate dura destul de mult, mai ales că multe dintre carnetele de muncă nu au fost introduse într-o bază de date.

Iată că ai aflat ce trebuie să faci dacă pierzi cartea de muncă. Totuși, trebuie să menționăm și faptul că, pentru reconstituirea cărții de muncă este necesară chemarea în instanța de judecată, în calitate de pârât, a fostei firme angajatoare unde reclamantul și-a desfășurat activitatea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...