Ce trebuie să faci dacă ai o rudă internată în spital. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Stan Filon 14.12.2022, 14:58
Ce trebuie să faci dacă ai o rudă internată în spital. Anunțul ministrului Alexandru Rafila

Se schimbă regulile în spitalele din România, iar aparținătorii trebuie să știe ce trebuie să facă, dacă au o rudă internată! Cel care a venit cu noutățile a fost chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a vorbit despre noul Ordin emis de instituția pe care o conduce.

Ce trebuie să faci dacă ai o rudă internată în spital

Ministerul Sănătății a emis un nou Ordin care a fost publicat deja în Monitorul Oficial și care îi privește pe aparținătorii care au rude internate în spital. Aceștia nu vor mai putea să stea în spitale mai mult de 30 de minute, atunci când își vizitează o rudă internată în spital.

O altă precizare care se face în ordin este cea potrivit căreia managerii spitalelor vor răspunde cu funcția pentru încălcarea regulilor cuprinse în Ordin. La fel se va întâmpla și cu paznicii care primesc șpagă pentru a permite accesul în spital.

Ce trebuie sa faci daca ai o ruda internata in spital
Ce trebuie sa faci daca ai o ruda internata in spital

Cum se va face accesul în spital pentru vizitatori

Legea semnată de ministrul Alexandru Rafila prevede că programul vizitelor pacienților internați în spitale va fi decis de conducerea spitalelor, dar obligația este la o durată de minimum 4 ore pentru acces, de luni până vineri, între orele 10.00-20.00, iar sâmbăta și duminica este prevăzută o durată de minimum 6 ore pentru acces, între orele 9.00-20.00.

Accesul vizitatorilor în salon va fi permis astfel: 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi, pacienții putând fi vizitați doar pe rând 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr de 4-6 paturi, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp 1 vizitator/pacient în saloanele cu un număr mai mare de 6 paturi, putând fi vizitați maximum trei pacienți în același timp.

Durata unei vizite este limitată la 30 de minute, cu excepția secțiilor ATI, unde vizitele nu vor avea voie să depășească 10 minute. Aceasta se poate prelungi doar cu acordul medicului ATI.

Codul uni al pacientului, foarte important

Dar cum se va face mai exact vizita? Ei bine, fiecare aparținător va fi nevoit să cunoască codul unic pe care pacientul îl va primi la internare. Mai mult, pentru a primi detalii prin telefon legate de starea pacientului, aparținătorul trebuie să cunoască codul unic al pacientului.

„Furnizarea telefonică către aparținători a informațiilor despre starea de sănătate a pacientului se face numai după confirmarea codului unic”, se precizează în noua lege.

Ordinul mai precizează că le va fi interzis accesul în spital vizitatorilor care prezintă semne de infecții acute, al celor aflați în stare de ebrietate sau al celor aflați sub influența unor substanțe halucinogene.

„Este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienților în unitățile sanitare publice, cu excepția taxelor legate de parcare”, se arată în legea publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, „este strict interzis vizitatorilor ca pe perioada vizitei să filmeze sau să fotografieze pacientul fără acordul expres al acestuia”. Cei care vor răspunde cu fncția pentru încălcarea acestor reguli vor fi managerii spitalelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...