Focar de infecție la secția ATI a Spitalului clinic județean Mureș. Cinci pacienți internați, depistați cu nosocomiale, au decedat

Beatrice Dumitru 16.10.2022, 00:07
Focar de infecție la secția ATI a Spitalului clinic județean Mureș. Cinci pacienți internați, depistați cu nosocomiale, au decedat

La Spitalului Clinic Judeţean Mureş a fost identificat un focar de infecţie intraspitalicească, cu șase cazuri, din care cinci s-au soldat cu deces, acestea fiind depistate şi raportate în ultimele zile. Directorul medical al spitalului a spus că asemenea evenimente se întâmplă atât la nivel internaţional, cât şi naţional.

Ce s-a întâmplat la Spitalul județean Mureș

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii dr. Adriana Pistol a precizat că pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, din cauza acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice, mai exact pioceanic şi acinetobacter.

După ce Ministerul Sănătății a fost informat cu privire la focarul de infecţie de la Spitalul Județean Mureș, ministrul a decis deplasarea sa de urgenţă acolo, pentru a stabili un plan de măsuri împreună cu conducerea instituției.

Focar de infecție la secția ATI a Spitalului clinic județean Mureș. Cinci pacienți internați, depistați cu nosocomiale, au decedat
A fost depistat un focar de infecţie la Spitalul Judeţean Mureş.

„Suntem alături de familiile pacienţilor respectivi şi ne exprimăm regretul şi toată compasiunea pentru aceştia. Trebuie să vă comunic că secţia de terapie intensivă este o secţie autorizată provizoriu şi care nu oferă condiţii tocmai optime pentru îngrijirea pacienţilor”, a spus Adriana Pistol, citată de Agerpres.

Ce măsuri a luat conducerea spitalului

Conducerea spitalului a luat câteva măsuri și a decis să fie sistate toate internările în secţia de terapie intensivă și a început o activitate de curăţenie şi dezinfecţie în saloane. De asemenea, au mai fost decise o serie de măsuri care urmează să fie implementate imediat, cum ar fi continuarea acţiunii de curăţenie şi dezinfecţie în secţia de terapie intensivă, cu mutarea provizorie a pacienţilor care se află aici.

Am discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienţilor care se află încă internaţi în Secţia de terapie intensivă, pentru a ajunge să cunoaştem dacă mai există situaţii în care pacienţii au fost colonizaţi cu aceste două bacterii sau cu alte tipuri de bacterii. Nu în ultimul rând, am decis împreună cu managementul spitalului implementarea unui program continuu de screening la internare în cazul tuturor pacienţilor care sunt acceptaţi, precum şi screening-ul personalului care lucrează în această secţie”, a afirmat reprezentantul MS.

Adriana Pistol a precizat că acest spital este unul dintre puţinele din ţară care raportează infecţiile asociate asistenţei medicale, în timp ce directorul medical al SCJ Mureş, dr. Janosi Edit, a arătat că asemenea evenimente se întâmplă atât la nivel internaţional, cât şi naţional.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...