O nouă planetă s-a născut sub ochii cercetătorilor. Are de nouă ori suprafața lui Jupiter

Iancu Andreea 12.04.2022, 15:03
O nouă planetă s-a născut sub ochii cercetătorilor. Are de nouă ori suprafața lui Jupiter

Noile descoperiri ale telescopului spațial Hubble al NASA indică o nouă planetă care a luat naștere în galaxie. Aceasta se aseamănă cu Jupiter, însă are de nouă ori suprafața sa și vine să dezvolte o teorie pe care cercetătorii o susțineau de ceva vreme privind modul în care se formează, de fapt, planetele precum Jupiter.

O planetă nouă, mai mare decât Jupiter, a fost descoperită de cercetători

Noi dovezi privind formarea unei protoplanete, care se aseamănă cu Jupiter, au fost înregistrate de telescopul spațial Hubble. NASA reușește astfel să confirme teoria dezbătută în ultimii ani privind modul în care iau naștere planetele precum Jupiter.

Cea mai proaspătă descoperire a cercetătorilor este încorporată într-un disc protoplanetar de praf și gaz, având o structură spiralată distinctă, care se învârte în jurul unei stele tinere, cu o vârstă estimată la 2 milioane de ani. Potrivit cercetătorilor, aceasta era vârsta Sistemului nostru Solar în momentul în care a început formarea planetelor. În prezent, acesta are 4,6 miliarde de ani.

„Natura este inteligentă. Poate produce planete într-o serie de moduri diferite”, a declarat Thayne Currie de la Telescopul Subaru și Eureka Scientific, cercetător principal al studiului, potrivit phys.org.

O nouă planetă s-a născut sub ochii cercetătorilor și are de nouă ori suprafața lui Jupiter
Planeta AB Aurigae, noua descoperire a cercetătorilor

Teoriile care ar fi contribuit la formarea planetelor

Specialiștii au aflat că toate planetele au luat naștere dintr-un material care provine dintr-un disc circumstelar. Teoria care stă la baza acestui proces este cunoscută ca „acreție de nucleu”, în care planetele încorporate în disc cresc din obiecte mici, ce se ciocnesc și se lipesc între ele în timp ce orbitează în jurul unei stele. Nucleul acumulează treptat gaz din disc.

Pe de altă parte, o altă teorie se bazează pe instabilitatea discului, ce presupune că acest inel din jurul unei stele se răcește, iar gravitația face ca discul să se spargă rapid în unul ori mai multe fragmente de masă planetară. În cazul planetei nou formate, numită AB Aurigae b, cercetătorii consideră că este de nouă ori mai mare decât Jupiter și orbitează în jurul stelei gazdă la o distanță de aproape 13 miliarde de km.

Cercetătorii consideră că instabilitatea discului este cea care a permis planetei să se formeze la o distanță atât de mare de stea. Astfel, așteptările privind formarea planetelor prin acumulare a nucleului au fost contrazise. Telescopul Hubble a înregistrat mai multe date, care au fost comparate cu cele de la un instrument de imagistică planetară de ultimă generație, SCExAO, din cadrul telescopului japonez Subaru. Acesta din urmă are o dimensiune de 8,2 metri și se află în vârful Mauna Kea, Hawaii.

Noile descoperiri deschid calea înțelegerii formării Sistemului nostru Solar

Studiul, care a fost publicat în revista Nature Astronomy, dezvăluie faptul că discul de praf și gaz care încercuiește planeta AB Aurigae este înclinat aproape cu fața către Pământ. Autorul studiului a menționat, printre altele, că telescopul Hubble a avut un rol important în măsurarea orbitei noii protoplanete.

„Această nouă descoperire este o dovadă a faptului că unele planete gigantice gazoase se pot forma prin mecanismul instabilității discului. În cele din urmă, gravitația este cheia, deoarece resturile procesului de formare a stelelor vor sfârși prin a fi trase împreună de gravitație pentru a forma planete, într-un fel sau altul”, a explicat Alan Boss de la Carnegie Institution of Science din Washington, potrivit sursei citate.

Astronomii au reușit să obțină astfel informații prețioase despre istoria formării propriului nostru Sistem Solar. În plus, descoperirea recentă deschide calea către noi studii privind compoziția chimică a discurilor protoplanetelor precum AB Aurigae, ce se poate realiza și cu ajutorul telescopului spațial al NASA, James Webb.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...