Ce sunt măslinele legume sau fructe? Mulți români habar nu au

Emanuela Pană 09.10.2023, 21:26
Ce sunt măslinele legume sau fructe? Mulți români habar nu au

Deși am crede că este foarte ușor să faci diferența între un fruct și o legumă, lucrurile nu stau chiar așa. Nu de puține ori se creează confuzii determinate de faptul că oamenii obișnuiesc să asocieze fructele cu gustul dulce, în vreme ce legumelor le lipsește această savoare. Așadar, ce sunt măslinele legume sau fructe?  

Măslinul, supranumit ”arborele veșnic roditor” 

Măslinul este un arbore din familia oleacee, o specie originară din regiunea mediteraneană. Acesta este însă cultivat în întreaga lume pentru fructele sale delicioase și pentru uleiul de măsline. Cel mai adesea, măslinii cresc în sălbăticie în Siria, dar și în anumite regiuni din Turcia, Spania și Grecia.  

Datorită longevității sale, măslinul este supranumit și ”arborele veșnic roditor”. Există specii care trăiesc chiar și o mie de ani. Potrivit specialiștilor, vârsta arborelui este direct proporțională cu valoarea și calitatea fructelor.  

Măslinii sunt adesea cultivați și ca arbori ornamentali, dar, în cea mai mare parte, sunt crescuți în plantații mari în scopuri de producție. Cu ajutorul măslinelor se obține uleiul de măsline, apreciat atât în bucătărie, cât și în industria cosmetică sau farmaceutică.  

Citește și: Ce este roșia fruct sau legumă? Care este adevărul, de fapt?

Ce sunt măslinele legume sau fructe? 

Dacă am fi întrebați: ”Ce preferi mai mult: fructele sau legumele?”, probabil mulți dintre noi am răspunde fără să stăm pe gânduri: ”Fructele.”. Până la urmă, fructele sunt dulci, gustoase și aromate, putând trece cu ușurință drept un desert sănătos. 

Ce sunt maslinele, legume sau fructe?
Categoria din care fac parte maslinele: legume sau fructe

Însă, de multe ori, ceea ce credem că sunt fructe se întâmplă să fie, de fapt, legume și invers. Așa se întâmplă și în cazul măslinelor. Întrucât sunt sărate și acrișoare, multe persoane încadrează măslinele în categoria legumelor.  

Ca și roșiile, măslinele se află pe linia fină dintre a fi atât legume, cât și fructe. Din punct de vedere tehnic, ele sunt fructe, deoarece conțin o sămânță și cresc din floarea unei plante. Cu toate acestea, gustul lor acrișor îi ”îndeamnă” pe oameni să se refere la ele ca la o legumă, pentru că rareori sunt folosite în preparate dulci.  

Mai mult, măslinele sunt considerate unele dintre cele mai nutritive fructe din câte există, deoarece abundă în vitamina E, conţin vitaminele A şi C, plus o serie de minerale, printre care calciu, fier, magneziu, sau seleniu. 

Vezi și: Leguma care nu trebuie plantată sub nicio formă împreună cu roșiile. Sigur nu știai

Patru fructe incluse incorect în categoria legumelor 

Există produse vegetale pe care le includem greșit în categoria legumelor, când ele sunt, de fapt, fructe. Potrivit botaniștilor, diferențierea se face relativ simplu: fructele sunt acele părți ale unei plante care se dezvoltă dintr-o floare și care conțin semințe, în timp ce legumele sunt celelalte părți ale unei plante, cum ar fi tulpina, frunzele sau rădăcinile. 

Dovleacul 

Un alt exemplu de fruct inclus în mod eronat în categoria legumelor este dovleacul. Acest produs versatil, cunoscut și sub numele de bostan, poate fi folosit în bucătărie într-o varietate de preparate, de la supe cremoase și garnituri la dulciuri. Poate fi, de asemenea, consumat simplu, fiert sau copt. Indiferent de modul în care este preparat, dovleacul reprezintă o sursă excelentă de vitamina A, E, potasiu și fibre. 

Avocado 

Confundat adesea cu o legumă, probabil pentru că este utilizat în salate sau pentru guacamole, avocado este, de fapt, un fruct. Sâmburele din mijlocul său  servește ca dovadă incontestabilă în acest sens. Avocado este bogat în acizi grași esențiali, potasiu, vitamina B6 și vitamina E. 

Vinetele 

Cu un gust iute, uneori chiar amărui, vinetele sunt catalogate drept legume de majoritatea oamenilor. Însă, din perspectivă botanică, ele se încadrează în categoria fructelor. Vinetele sunt o sursă bogată de nutrienți și conțin o varietate de substanțe benefice pentru sănătate. 

Ardeii  

Cresc din flori și conțin numeroase semințe. Ardeii intră și ei în categoria fructelor, unele care aduc savoare preparatelor, mai ales în combinație cu diverse legume. Aceștia reprezintă o sursă importantă de vitamine din grupa B, vitaminele A și C, dar și de beta-caroten. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...