Ce este roșia fruct sau legumă? Care este adevărul, de fapt

Emanuela Pană 02.07.2022, 07:00
Ce este roșia fruct sau legumă? Care este adevărul, de fapt

Ce este roșia, fruct sau legumă? Roșia sau tomata, așa cum mai este cunoscută, face parte din dieta zilnică a multora dintre noi, cu precădere în zilele de vară. La prima vedere, foarte multe persoane sunt tentate să spună că roșia este, fără doar și poate, o legumă, însă, în realitate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Ba chiar există o întreagă dezbatere pe acest subiect.

Ce este roșia, fruct sau legumă?

Toată lumea știe care este diferența între un fruct și o legumă, nu-i așa? Fructele sunt tentante și delicioase. Adam și Eva, incapabili să reziste unui fruct, au fost alungați din minunata grădină a Edenului, un fruct a declanșat războiul Troian și tot un fruct a sedus-o atât de mult de Persefona, răpită în Lumea de Dincolo, încât pur și simplu nu s-a putut abține să nu ia o mușcătură, lăsându-ne astfel pe noi, ceilalți, pentru totdeauna cu anotimpul rece al iernii.

Ce este rosia, fruct sau leguma?
Ce este rosia, fruct sau leguma?

La rândul lor, legumele par să nu aibă o asemenea forță. Legumele sunt, în mod tradițional, vegetale pe care copiii le împing în farfurie, ascunzându-le sub piureul de cartofi, notează nationalgeographic.com.

În general, mulți dintre noi pot distinge cu ușurință diferențele dintre majoritatea fructelor și legumelor, însă când vine vorba despre vechea întrebare: „Ce este roșia, fruct sau legumă?“, nu prea știm ce să spunem. Nu căuta mai departe, fiindcă răspunsul este că, din punct de vedere tehnic, roșiile sunt ambele!

Ce este roșia?

Roșia (pătlăgică roșie sau, mai rar, tomată), având ca denumire științifică Solanum lycopersicum, este o plantă perenă, care atinge frecvent între 1 și 3 metri înălțime. Roșia este crescută adesea în climate temperate ca o plantă anuală, având un trunchi ierbos, care se dezvoltă de cele mai multe ori ca orice altă plantă cățărătoare: pe tulpinele altor plante, pe bețe sau garduri.

Ce este roșia, fruct sau legumă
Ce este rosia

Roșia face parte din familia Solanaceae, fiind apropiată pe linie genetică de alte cultori ce provin tot din Lumea Nouă. Vorbim despre tutun, ardei, vânătă, cartof și physalis alkekengi. Tomata este originară din partea de sud a Americii de Nord și din nordul Americii de Sud și are un areal natural de extindere din Mexic (centru) până în Peru.

O roșie nici prea mică, nici prea mare, conține circa 25 de calorii și foarte puține grăsimi. Tomata este o sursă importantă de vitamine (A,C), acid folic, minerale și lycopen – substanță cu rol antioxidant.

Indiferent că este văzută ca o legumă sănătoasă ori ca un fruct suculent, importanța roșiei nu este contestată nicăieri în lume. Dacă tomata este fruct sau legumă reprezintă o chestiune ce a făcut, de-a lungul vremii, obiectul a numeroase dezbateri. Există argumente solide pentru ambele categorii, iar despre asta vom vorbi mai departe.

Roșia ca fruct, argumente

După cum aminteam în rândurile de mai sus, roșia este în același timp și legumă și fruct. Cum este posibil? Ei bine, din punct de vedere botanic, roșia este un fruct, întrucât se formează dintr-o floare și conține semințe. Cu alte cuvinte, argumentele pentru care roșia se încadrează în categoria fructelor țin de modul în care ea se formează.

Ce este roșia, fruct sau legumă
De ce este rosia fruct?

La fel ca orice fruct, roșia apare și crește din pistilul unei flori fecundate și conține semințe. Rolul fructului constă în formarea semințelor pentru înmulțirea plantei, iar acest rol este îndeplinit și de roșie.

Dacă ar fi să ne luăm după acest criteriu, din punct de vedere botanic, în clasa fructelor intră și dovleceii, mazărea și vânăta. Concret, orice produs vegetal cu semințe poate fi considerat, de asemenea, fruct.

Având în vedere cele menționate, din categoria legumelor rămân salata și varza (frunze), morcovul și sfecla (rădăcină), țelina (tulpină) și conopida (muguri).

Roșia ca legumă, argumente

Din punct de vedere al utilizării (pentru gătit), roșia este o legumă. De foarte puține ori roșiile sunt consumate ca fruct, adică în mod direct, ca atare. De regulă, tomatele sunt incluse în cadrul rețetelor culinare, iar asta pentru că nu au un conținut crescut de zaharuri (cum se întâmplă în cazul fructelor). Gustul roșiilor este similar cu cel al legumelor și nu cu cel al fructelor.

De ce este rosia leguma?

Prin urmare, Curtea Supremă din SUA a hotărât, în mod unanim, în anul 1893, că la colectarea taxelor vamale roșiile trebuie considerate legume (pe baza criteriilor sale culinare). Așadar, din punct de vedere legal, în Statele Unite roșia este o legumă.

Merită precizat însă că instanța supremă a puterii judecătorești a Statelor Unite ale Americii a trecut în revistă faptul că, din punct de vedere botanic, roșia este un fruct. Mai târziu, mai precis în 2001, Uniunea Europeană (UE) a decis oficial că roșia este fruct, nu legumă.

Ce este roșia, potrivit legislației din România

În țara noastră, tomata este considerată o legumă, inclusiv din punct de vedere legislativ. De asemenea, cultura de roșii este asimilată altor culturi de legume crescute în spații protejate (sere, solarii) sau în câmp, pentru comercializare, în cadrul schemelor de sprijin cuplat pe care le încasează fermierii prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La fel se întâmplă și în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru cultura de legume. Roșiile sunt incluse și ele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...