Ce spune OMS despre următoarea variantă de Covid-19. Întrebarea este dacă rata de deces va fi mai mare

Beatrice Dumitru, Ana Chivu 26.01.2022, 10:48
Ce spune OMS despre următoarea variantă de Covid-19. Întrebarea este dacă rata de deces va fi mai mare

Omicron se râspândește cel mai repede dintre toate variantele descoperite de la începutul pandemiei de Covid-19. Organizația Mondială a avertizat cu privire la următoarea tulpină a coronavirusului. În acest moment, condițiile globale sunt propice pentru apariția unor noi variante. Săptămâna trecută au fost raportate, în medie, 100 de cazuri la fiecare trei secunde.

Ce spune OMS despre următoarea variantă de Covid

Următoarea variantă de Covid-19 care va atrage atenția lumii va fi mai contagioasă decât Omicron, dar adevărata întrebare la care oamenii de știință trebuie să răspundă este dacă va fi sau nu mai mortală, au declarat oficialii Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproximativ 21 de milioane de cazuri de Covid au fost raportate în ultima săptămână, stabilind un nou record global pentru cazurile săptămânale cu varianta descoperită în Africa de Sud, care se răspândește rapid, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid.

Ce spune OMS despre următoarea variantă de Covid-19. Întrebarea este dacă rata de deces va fi mai mare
Condițiile sunt propice pentru apariția unor noi variante de Covid.

Următoarea variantă de îngrijorare va fi mai abilă și ceea ce înțelegem prin aceasta este că va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depășească ceea ce circulă în prezent. Marea întrebare este dacă variantele viitoare vor fi sau nu mai mult sau mai puțin severe”, a declarat Maria Van Kerkhov, citată de CNBC.

Virusul va continua să evolueze

Ea a avertizat asupra teoriilor conform cărora virusul va continua să se transforme în tulpini mai blânde, cu simptome mai puțin severe decât variantele anterioare și spune că sunt fără fundament.

Nu există nicio garanție în acest sens. Sperăm să fie așa, dar nu există nicio garanție în acest sens și nu putem miza pe asta. Mai mult decât atât, următoarea iterație a Covid poate evita și mai mult protecția vaccinurilor, făcând vaccinurile existente și mai puțin eficiente”, a adăugat ea, menționând că oamenii ar trebui să respecte în continuare măsurile de siguranță.

Pfizer și BioNTech au început să testeze un vaccin Covid care vizează în mod special varianta Omicron, pe măsură ce crește îngrijorarea că serurile actuale nu oferă protecție împotriva infecțiilor și a bolilor ușoare cauzate de tulpina descoperită cu puțin peste două luni în urmă.

Virusul va continua să evolueze înainte de a se stabili într-un tipar, a spus dr. Mike Ryan, directorul programelor de urgență al OMS. El a precizat că ar fi bine să se instalaze la nivel scăzut de transmitere, cu potențiale epidemii ocazionale. Astfel, ar putea deveni sezonier sau poate afecta doar grupurile vulnerabile. Problema este că noul coronavirus este imprevizibil, iar experții din domeniul sănătății trebuie să urmărească în continuare Covid-ul pe măsură ce evoluează, a adăugat dr. Mike Ryan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...