OMS atrage atenția că Omicron nu va fi ultima variantă de Covid. „Virusul circulă la un nivel intens în întreaga lume”

Beatrice Dumitru 19.01.2022, 10:47
OMS atrage atenția că Omicron nu va fi ultima variantă de Covid. „Virusul circulă la un nivel intens în întreaga lume”

Varianta Omicron a coronavirusului provocă bilanțuri record în multe țări din lume. În ultima săptămână s-au înregistrat 19 milioane de noi infectări la nivel global. În acest context, OMS avertizează că pandemia este departe de a se încheia și spune că pot apărea alte variante și mutații ale virusului.

„Pandemia nu se va termina”

Noile infectări cu varianta Omicron au crescut cu 20% la nivel global în ultima săptămână, cu aproape 19 milioane de cazuri raportate, potrivit OMS. De exemplu, Franța a raportat aproape o jumătate de milion de cazuri într-o singură zi, record absolut de la începutul pandemiei.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că pandemia nu se va încheia pe măsură ce numărul de cazuri cu varianta Omicron va scădea în unele țări și avertizează că nivelurile ridicate de infectare din întreaga lume vor duce, probabil, la noi variante pe măsură ce virusul suferă mutații, notează CNBC.

OMS atrage atenția că Omicron nu va fi ultima variantă de Covid. Cazurile globale cresc cu 20% într-o săptămână
OMS spune că Omicron se răspândește rapid.

„Auzim mulți oameni care sugerează că Omicron este ultima variantă, că se termină după asta. Și nu este cazul, deoarece acest virus circulă la un nivel foarte intens în întreaga lume”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic pentru Covid-19 al OMS.

Poate apărea o nouă variantă a coronavirusului

Dr. Bruce Aylward, un înalt oficial al OMS, a avertizat că nivelurile ridicate de transmitere oferă virusului mai multe oportunități de replicare și mutații, crescând riscul ca o nouă variantă să apară.

Nu înțelegem pe deplin consecințele de a lăsa acest virus să circule. Ceea ce am văzut până acum în zonele de transmisie necontrolată a fost că am plătit un preț pentru variantele care apar și pentru noile incertitudini pe care trebuie să le gestionăm, pe măsură ce mergem înainte”, a spus Aylward.

Van Kerkhove a mai spus că acum nu este momentul pentru relaxarea restricțiilor, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea fizică. Ea a cerut guvernelor să păstreze aceste măsuri pentru a ține virusul sub  control și pentru a evita noi valuri ale pandemiei, pe măsură ce apar noi variante.

Dacă nu facem asta acum, vom trece la o nouă criză. Și trebuie să punem capăt crizei în care ne aflăm în prezent și putem face acest lucru. Deci, nu abandonați știința. Nu abandonați strategiile care funcționează, care ne mențin pe noi și pe cei dragi în siguranță”, a adăugat Van Kerkhove.

Și consilierul medical șef al Casei Albe, dr. Anthony Fauci, a declarat că este prea devreme pentru a prezice dacă Omicron va marca valul final al pandemiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...