Șeful OMS, avertizează: „Condițiile globale sunt perfecte pentru apariția mai multor variante de coronavirus”

Beatrice Dumitru 25.01.2022, 09:54
Șeful OMS, avertizează: „Condițiile globale sunt perfecte pentru apariția mai multor variante de coronavirus”

Varianta Omicron descoperită în Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie, mai contagioasă decât Delta, este acum dominantă în întreaga lume. Săptămâna trecută, au fost raportate, în medie, 100 de cazuri la fiecare trei secunde, iar OMS avertizează că în acest moment condițiile sunt propice pentru apariția unor noi variante.

100 de cazuri la fiecare trei secunde

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că peste 80 de milioane de cazuri de Covid au fost raportate de când varianta Omicron a fost identificată, cu doar nouă săptămâni în urmă, mai multe decât au fost raportate în întregul an 2020.

În acest context, condițiile sunt propice pentru apariția unor noi variante ale noului coronavirus și este periculos să presupunem că pandemia se apropie de final, a avertizat un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății.

Săptămâna trecută, au fost raportate, în medie, 100 de cazuri la fiecare trei secunde, a adăugat Tedros, iar câte o persoană și-a pierdut viața din cauza virusului la fiecare 12 secunde.

Directorul OMS, avertizează: „Condițiile globale sunt perfecte pentru apariția mai multor variante de coronavirus”
Pandemia s-ar putea încheia în 2022.

Este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă sau că suntem la final de pandemie. Dimpotrivă, la nivel global condițiile sunt ideale pentru a apărea mai multe variante. Pentru a schimba cursul pandemiei, trebuie să schimbăm condițiile care o conduc”, a avertizat Tedros, citat de CNBC.

Pandemia s-ar putea încheia în 2022

Directorul OMS a mai preciat că „explozia” de cazuri nu a fost însoțită de o creștere a deceselor, deși  erau în creștere în toate regiunile, în special în Africa, unde țările se luptă să se aprovizioneze cu vaccinuri. El a adăugat că lumea nu poate „paria pe un virus a cărui evoluție nu o putem controla sau prezice”.

Săptămâna trecută, un alt oficial al OMS a afirmat că, deși răspândirea cazurilor de Omicron încetinește în unele țări, ratele ridicate de infectări în întreaga lume ar duce probabil la noi variante, permițând virusului să se mute.

Cu toate acestea, șeful OMS estet optimist că pandemia ar putea atinge un punct de cotitură în 2022.
Varianta Omicron, care ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie, a început o nouă fază a pandemiei în regiune și ar putea-o aduce mai aproape de final.

Dacă țările folosesc toate strategiile și instrumentele într-un mod cuprinzător, putem pune capăt fazei acute a pandemiei în acest an, putem pune capăt Covid-19 ca o urgență globală de sănătate și o putem face asta anul acesta”, a adăugat șeful OMS.

La nivel global, în ultimele patru săptămâni au fost înregistrate peste 71 de milioane de cazuri noi de Covid, conform datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. În timp ce SUA și Franța au înregistrat cel mai mare număr de cazuri în acea perioadă, cu 18,3 milioane și, respectiv, 7,6 milioane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...