EXCLUSIV

Ce spun reprezentanții patronatelor despre intenția guvernanților de a ne lua la pachet mâncarea comandată. „E asemenea unei petarde. Sună tare, dar nu are consistență!”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 20.10.2022, 16:59
Ce spun reprezentanții patronatelor despre intenția guvernanților de a ne lua la pachet mâncarea comandată. „E asemenea unei petarde. Sună tare, dar nu are consistență!”. EXCLUSIV

Risipa de alimente nu se rezolvă în lumea restaurantelor sau prin legi care vizează strict unitățile de alimentație publică. Daniel Mischie, fostul președinte al HORA, organizația patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, și directorul general al grupului City Grill, a vorbit cu impact.ro despre efectele intenției autorităților de a obliga restaurantele să-și îndemne clienții să ia acasă resturile mâncărurilor comandate și achitate.

„Povestea asta mi se pare asemenea unei petarde. Sună tare, dar nu are consistență! De ce spun asta? Fiindcă foarte multe restaurante aplică această regulă de ani buni.

Lanțul City Grill, spre exemplu, o aplică încă de la înființare, de acum două decenii. Dar în opinia unora, e bine să mai pui ceva pe umerii restaurantelor, acolo unde învârt afaceri și mănâncă bogătașii, cum am mai auzit tot felul de opinii”, afirmă Daniel Mischie pentru impact.ro.

Daniel Mischie
Daniel Mischie

„Una dintre probleme se numește ridicarea gunoiului”

El insistă asupra faptului că reducerea risipei alimentare, vizată de autoritățile din lumea întreagă, nu doar cele din România, nu va fi diminuată prin anumite decizii luate la nivelul restaurantelor.

Pe scurt, Daniel Mischie susține că patronii de restaurante sunt cei dintâi ce-și doresc rezolvarea acestei chestiuni: „Pentru orice patron de restaurant, una dintre probleme se numește ridicarea gunoiului. Care costă foarte mult.

Am să vă spun că un restaurant nu foarte mare din țara asta, cu un număr de locuri cuprins între 50 și 100, achită o factură lunară la ridicarea gunoiului cuprinsă între 1.000 și 3.000 de euro. Și atunci, suntem primii interesați ca cei care ne trec pragul să plece acasă cu ceea ce le rămâne în farfurie!”.

Fostul președinte al HORA precizează și faptul că angajații restaurantelor, și în special chelnerii, știu că atunci când clientul lasă în farfurie cel puțin un sfert de mâncare, acesta deschide discuția legată de luarea resturilor la pachet.

Mai în glumă, mai în serios, restaurentele sunt cele mai interesate să scape de resturile de mâncare, datorită problemelor legate de costurile mari ale gunoaielor. „Nu doar că ești invitat să iei mâncarea la pachet, dar mai există colegi care mai oferă ceva din partea casei, dacă faci asta!”, afirmă acesta.

Daniel Mischie indică și amănuntul conform căruia autoritățile ar putea ajuta restaurantele cu adevărat în susținerea achiziției de ambalaje bio, în care restul de mâncare să fie ambalat și înamânat fiecărui client în parte. „Acum ambalăm resturile de mâncare în ambalaje plastice, în marea majoritate.

Or, știm cu toții că propilena și alți polimeri din categoria asta, pe scurt plasticul, are un anume impact asupra mediului înconjurător. Mai bine am fi ajutați să facem rost la prețuri mai bune de ambalaje cu adevărat bio, care ar avea cu adevărat niște efecte pe acest lanț”, e de părere cunoscutul întreprinzător.

Daniel Mischie adaugă și faptul că multe dintre resturile rămase și încă bune de consum sunt distribuite constant și către categoriile sociale defavorizate, cu ajutorul firmelor care fac livrări de specialitate.

Potrivit celor mai recente date, peste 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an la gunoi, în România, mâncarea gătită, fructele şi legumele având cea mai mare pondere în această cantitate.

Urmăriți Impact.ro și pe