Când trebuie să adaugi, de fapt, usturoiul în mâncare. Multe gospodine greșesec. De asta își pierde aroma

Stan Filon 11.10.2022, 13:16
Când trebuie să adaugi, de fapt, usturoiul în mâncare. Multe gospodine greșesec. De asta își pierde aroma

Tainele gătitului sunt unele profunde și greu afli câte un secret. De aceea, nu oricine intră în bucătărie se poate declara un adevărat maestru într-ale artei culinare. Cu toate acestea, cu toții trebuie să mâncăm, așa că ne descurcăm cu ce avem și profităm la maximum atunci când ni se mai împărtășește câte un mic secret. Astfel, am aflat când trebuie să adaugi, de fapt, usturoiul în mâncare.

Când trebuie să adaugi, de fapt, usturoiul în mâncare

„Omul, cât trăiește, învață”, spune o vorbă din popor care se aplică perfect în gastronomie. Atunci când credeam că le știm pe toate, mai aflăm câte un secret culinar care ne lasă cu gura căscată. Bucătăria este plină de secrete strânse în mii și mii de ani, așadar, nimeni nu le știe pe toate, însă suntem foarte bucuroși atunci când mai aflăm câte un truc.

Poate ați observat că usturoiul parcă își pierde din intensitatea gustului, însă când luăm masa la prieteni, mâncarea respectivă parcă miroase de afară a usturoi. Ajungem să punem întrebări chiar bizare, despre proveniența usturoiului, întrebăm dacă este autohton sau de import, poate usturoi pudră, iar gazda ne privește nedumerită. Ei bine, secretul este altul. Fie că vorbim despre usturoi românesc sau chinezesc, secretul este altul. Totul depinde de momentul când adăugăm usturoiul în mâncare. Pentru o aromă mai pronunțată, usturoiul se adaugă la final, iar pentru una mai fină, cățeii se adaugă încă de la început.

Cand trebuie sa adaugi, de fapt, usturoiul in mancare
Cand trebuie sa adaugi, de fapt, usturoiul in mancare

Alte trucuri din bucătărie

  • Pentru un piure ca la carte, avem nevoie de cartofi cu coaja gălbuie. După ce aceștia fierb, se scurge complet lichidul din oală, se zdrobesc cartofii, apoi se adaugă lapte și unt. Piureul obținut va fi delicat, aerat și cremos.
  • Pentru un gust mai intens, prăjește condimentele uscate pe tigaie înainte să le adaugi în bucate.
  • Adaugă în salată un pic de oțet sau suc de lămâie, în loc de sare. Aroma va fi mai pronunțată, iar prânzul va fi mai sănătos. De altfel, dacă unui fel de mâncare îi lipsește ceva, aproape întotdeauna e vorba de acizi (adaugă vin, lămâie sau suc de portocale).
  • Nu folosi ulei de măsline extravirgin pentru prăjit. În ciuda speculațiilor, uleiul de măsline e bun mai degrabă ca dressing pentru salate, decât ca bază pentru gătit. Uleiul de măsline, în special cel extravirgin, are un punct de ardere scăzut. Iar când e depășit punctul de ardere, uleiul elimină aldehide și alte toxine.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...