Ce spun europarlamentarii bulgari despre aderarea la Schengen: „Este foarte convenabil ca statele membre să ne ignore şi să ne umilească”

Elena Avramescu 24.11.2022, 09:49
Ce spun europarlamentarii bulgari despre aderarea la Schengen: „Este foarte convenabil ca statele membre să ne ignore şi să ne umilească”

Mai sunt doar câteva zile până când se va afla dacă România, Bulgaria și Croația vor fi acceptate în spațiul Schengen, iar lucrurile sunt incerte momentan. În acest sens, europarlamentarul bulgar Petăr Vitanov a vorbit în fața jurnaliştilor de la Strasbourg, spunând că nu este convins de faptul că cele trei țări vor avea un rezultat pozitiv.

Aderarea la Schengen stârnește tot mai multe controverse

Petăr Vitanov a ținut să mai precizeze că se discută intens despre pregătirea separării Bulgariei de România, chiar și de Croaţia. Chiar dacă mai multe ţări tind să creadă acest lucru, multe dintre acestea nu doresc o astfel de separare, pentru că nu există niciun motiv.

„Aceasta ar fi o variantă extrem de negativă pentru noi şi o umilinţă politică pentru ţara noastră. Cred că obiectivul numărul unu este să dejucăm aşa ceva. Nu există motive legale, tehnice sau politice pentru care ar putea exista vreo separare între noi şi celelalte două ţări care sunt candidate la Schengen.

Bulgaria atârnă ca o piatră de moară pentru celelalte două ţări. Motivul este că nu avem guvern, nu are cine să-şi asume angajamente pe termen mediu şi lung. Este foarte convenabil ca statele membre să ne ignore şi să ne umilească”, a spus europarlamentarul Vitanov.

Acesta mai este de părere că numai prin mobilizare generală sunt șanse pentru un viitor mai bun pentru toată lumea. Chiar a vorbit și despre societatea care nu face altceva decât să umilească poporul bulgar, și nu numai, mai ales că guvernul beneficiază de o influență mult prea mare pentru a putea face acest lucru.

Țările din Spațiul Schengen, marcate cu albastru
Țările din Spațiul Schengen

În acest sens, este nevoie de o analiză juridică pentru a stabili dacă o separare se poate petrece în completă legalitate. Se pare că principalul motiv este legat de faptul că în Parlamentul European şi în Comisia Europeană a fost luată decizia cu privire la admiterea Bulgariei şi României în Schengen.

În discuție a intervenit și europarlamentarul Radan Kânev, care a vorbit despre o posibilă detașare a Bulgariei.

„Corupția din Bulgaria, care este o realitate, nu este o piedică pentru capacitatea țării de a își proteja granițele”, a spus acesta.

În plus, un motiv puternic pentru opunerea mai multor țări cu privire la primirea Bulgariei în Schengen este faptul că Europa se află sub o presiune crescută a migranților, astfel că se ajunge la o tensiunea ridicată în cadrul acestor societăți.

Atunci când a fost întrebat dacă România poate să fie acceptată în Schengen fără Bulgaria în Schengen, Kânev a spus că sunt șanse destul de mari.

„Acesta este un risc care trebuie prevenit de Bulgaria cu orice preț. Noi aproape că nu facem politică europeană la nivel de guvern”, a mai spus acesta.

Aparent, motivele pentru care Bulgaria și România nu sunt admise la Schengen momente au legătură cu partea economică, a notat și europarlamentarul Anghel Djambazki.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...