UDMR reacționează după solicitarea Consiliului Național Secuiesc de amânare a aderării la Schengen. „De 11 ani susținem că România îndeplinește toate criteriile”

Mihnea Tălău 23.11.2022, 22:56
UDMR reacționează după solicitarea Consiliului Național Secuiesc de amânare a aderării la Schengen. „De 11 ani susținem că România îndeplinește toate criteriile”

Un mare scandal intern, s-a declanșat privitor la aderarea României la spațiul Schengen. Există dovezi că țara noastră a fost sabotată chiar din interior. Maghiarii din Ardeal susținând că România nu respectă și nu garantează nici astăzi drepturile minorităților naționale. Deși UDMR se afla la guvernare.

Consiliul Național Secuiesc nu ne vrea în Schengen

Concret, Consiliul Național Secuiesc (CNS) le-a cerut statelor membre ale spaţiului Schengen să ceară informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi organizaţiilor maghiarilor din România cu privire la situaţia drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităţilor, înainte de a lua o hotărâre cu privire la admiterea țării în spațiul Schengen.

Într-o scrisoare deschisă publicată marți, adresată ministerelor de Externe ale țărilor din spațiul Schengen, CNS a precizat că deși comunitatea națională maghiară este interesată de aderarea României la spațiul Schengen, înțelege foarte bine rezervele ce au fost exprimate de unele state.

„Considerăm că toate statele membre ale spaţiului Schengen trebuie să cunoască comportamentul duplicitar care caracterizat atitudinea României faţă de dreptul internaţional şi cel comunitar în ultimii treizeci de ani”, se arată în documentul semnat de preşedintele CNS, Balazs Izsak.

Astfel, conform CNS, deși România s-a obligat să respecte recomandările Consiliului Europei, semnând Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, nu au fost restituite bisericilor maghiare din România şcolile şi proprietăţile bisericeşti „confiscate în mod arbitrar de regimul comunist”.

În urma atacului la adresa României, UDMR, partida aflat în coaliția guvernamentală, a încercat să ”dreagă busuiocul”.

UDMR își pune cenușă în cap

Astfel, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a încercat sa disculpe comunitatea maghiară din România.

UDMR incearca din nou sa obtina autonomia Tinutului Secuiesc

”Nu am văzut comunicatul lor. Pot să vă spun punctul de vedere oficial exprimat de UDMR, care nu este o poziţie oficială din ziua de astăzi, nu e din zilele trecute, ci este din anii anteriori.

UDMR a afirmat dintotdeauna că, din 2011, România îndeplineşte condiţiile tehnice, care sunt singurele condiţii propuse de Uniunea Europeană pentru accesul în Spaţiul Schengen al României şi că aceste criterii, odată îndeplinite, România ar trebui să fie primită în Spaţiul Schengen.

Orice alte tipuri de comentarii legate de acest subiect, din punctul nostru de vedere, sunt irelevante. UDMR a susţinut dintotdeauna în toate forurile posibile, interne şi internaţionale, necesitatea accederii în Spaţiul Schengen şi va susţine şi în perioada următoare cu toate forţele de care dispune. Nu avem divergențe de opinie și nu avem ce să negociem atât timp cât de 11 ani susținem că România îndeplinește toate criteriile”, a spus Cseke Attila.
Nu este prima dată când maghiarii din România pun piedici țării noastre în fața Bruxelles-ului.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...