Ce semnifică Prohodul Domnului. Puţini credincioşi au habar

Iancu Andreea, Mihai Cheleș 28.04.2021, 15:32
Ce semnifică Prohodul Domnului. Puţini credincioşi au habar

Credincioșii creștini ortodocși celebrează zilele acestea Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, înainte de marea sărbătoare a Învierii Domnului. Cu această ocazie, în aceste zile, în biserici, se țin slujbe speciale, denumite Denii. Totodată, în Vinerea Mare, în toate bisericile creștin ortodoxe se cântă Prohodul Domnului, un cântec religios cu o încărcătură aparte, despre care puțini cunosc ce semnifică cu adevărat.

Ce semnifică Prohodul Domnului. Puțini creștini cunosc acest aspect

Paștele ortodox urmează să fie celebrat în acest an în data de 2 mai 2021, astfel că zilele acestea creștinii iau parte la slujbele organizate în Săptămâna Mare, cunoscută și drept Săptămâna Patimilor. Dincolo de ritualurile bisericești de dinainte de Înviere, Prohodul Domnului este un cântec religios care se rostește de către preoți și credincioșii aflați în biserică în Vinerea Mare, în cadrul slujbei Deniei. Deși mulți creștini cunosc măcar câteva cuvinte din acesta, puțini știu ce semnifică Prohodul Domnului și de ce se cântă înainte de Înviere.

Conform tradiției creștin-ortodoxe, prohodul face parte din slujba de înmormântare a Domnului Iisus Hristos, după răstignirea sa pe cruce. De asemenea, potrivit Dicționarului Explicativ, prohodul reprezintă o slujbă de înmormântare, în timp ce prohodirea înseamnă jelirea, bocetul sau plângerea unei persoane decedate. Astfel, prin participarea la slujba Deniei din Vinerea Mare și prin cântarea Prohodului Domnului, credincioșii participă în mod simbolic la ritualurile de înmormântare ale fiului răstignit al lui Dumnezeu.

Credincioșii ortodocși participă la slujbele Deniilor în Săptămâna Patimilor
Credincioșii ortodocși participă la slujbele Deniilor în Săptămâna Patimilor

Care sunt obiceiurile din Vinerea Mare. Ce trebuie să facă creștinii în această zi importantă

Slujbele și ceremoniile litugice care au loc în Săptămâna Patimilor și mai cu seamă în Vinerea Mare, readuc an de an momentele de pătimire, răstignire și moarte ale lui Iisus Hristos, înainte de Învierea sa. Astfel, în ziua în care Mântuitorul a fost răstignit, credincioșii sunt așteptați la biserică pentru ritualul trecerii pe sub masă, după ce Sfântul Epitaf este scos din altar. Se obișnuiește ca fiecare să aprindă lumânări și să aducă flori, dar și să cânte Prohodul Domnului în timp ce înconjoară biserica alături de preoți. Acest parcurs reprezintă drumul simbolic al lui Hristos către Dealul Golgota, unde a fost răstignit și și-a dat ultima suflare.

Prohodul Domnului are loc în general seara, cântecul care reprezintă slujba de înmormântare a lui Iisus Hristos fiind adesea programat în jurul orei 18:00 la majoritatea bisericilor. După înconjurarea bisericii și rostirea cântecului, credincioșii primesc flori la finalul slujbei, pe care le vor așeza acasă, la icoană. Împărțit în trei stări, inegale ca număr de strofe, Prohodul Domnului a fost atribuit imnografului bizantin Iosif Studitul, iar în România, acest cântec a fost tipărit pentru prima oară la Buzău, în anul 1836. Astfel, această slujbă a Prohodului se adaugă rânduielilor din Vinerea Mare, considerată alitugică, neavând loc Sfânta Liturghie în lăcașele de cult pentru a retrăi jertfa Mântuitorului.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...