Când este bine să vopsim ouăle pentru Paște. Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare

Luiza Moldovan 15.04.2020, 15:58
Când este bine să vopsim ouăle pentru Paște. Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare

Când este bine să vopsim ouăle pentru Paște. Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Unii vopsesc ouăle când alții nu concep să facă nimic.

Când este bine să vopsim ouăle pentru Paște. Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare

În privința momentului în care se vopsesc ouăle pentru Paști, nu există o singură regulă general admisă. Credințele sunt împărțite pe regiuni ale țării. Cu alte cuvinte, câte bordee, atâtea obicee. Unii spun că singura zi în care poți să vopsești ouă e Joia Mare. Alții mai adaugă și Sâmbăta Mare, dar Joia musai să le vopsești. În alte zone ale țării ouăle se vopsesc în Vinerea Mare, pentru că vopsitul (și numai în roșu) al ouălor simbolizează jertfa de pe cruce a Mântuitorului, iar Acesta a murit în Vinerea Mare.

În Dobrogea, se mai păstrează și acum obiceiul vopsitului ouălor în coji de ceapă. Musai în coji de ceapă. Gospodinele ies în curte, la aer curat și fierb ouăle într-un vas special destinat acestui lucru. În Bistrița și-n Oltenia, oamenii vopsesc ouăle numai și numai în Vinerea Mare.

Din lipsă de timp sau din comoditate sau poate, dintr-o lipsă de manualitate, mulți sunt cei care le cumpără gata vopsite, din magazin. Specialiștii în folclor spun că în Vinerea Mare nu trebuie să facem nimic altceva în afară de să coacem cozonacul și pasca. De vopsit ouă, le putem vopsi în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare.

Adevărul e că nu există o zi special dedicată vopsitului ouălor
Adevărul e că nu există o zi special dedicată vopsitului ouălor

BOR: Ziua, în sine, a vopsirii ouălor e mai puțin importantă. Important e s-o facem

Biserica Ortodoxă Română are, însă, un mesaj clar:  nu există o zi specială în care să vopsim ouăle. Important e doar s-o facem. Altminteri, ce ar fi masa de Paști fără ouă?

Obiceiul vopsitului ouălor datează de dinainte de jertfa Mântuitorului, dar aceasta le-a dat, pentru totdeauna, semnificația sacrificiului Său. Oul înseamnă viață, regenerare, fecunditate, simbol al echilibrului și reînnoirii. Înseamnă punct și de la capăt. Mântuitorul a murit vineri dar după trei zile a înviat – este evenimentul cel mai important al lumii creștine – mărturisirea Învierii Domnului se face și prin gestul ciocnirii ouălor – este Începutul, Viața, Noul.

Urmăriți Impact.ro și pe