Ce se va întâmpla la alegeri cu localitățile aflate în carantină. Ludovic Orban a clarificat lucrurile

Cristian Cojocaru 23.11.2020, 14:03
Ce se va întâmpla la alegeri cu localitățile aflate în carantină. Ludovic Orban a clarificat lucrurile

Potrivit declarației Primului Ministru, Ludovic Orban, în ziua votului, în localitățile aflate în carantină, oamenii vor putea să meargă la urne. De asemenea, pentru persoanele aflate în carantină, sau cele internate în spital ori izolare, o urnă mobilă va sta la dispoziția acestora.

Ce se va întâmpla la alegeri cu localitățile aflate în carantină

În urma declarației de luni, a lui Ludovic Orban, indiferent că anumite localități se vor afla în carantină în data de 6 decembrie, data când au fost programate alegerile, cetățenii își vor putea exercita în continuare dreptul la vot. Astfel, în localităție aflate în carantină se va putea merge la vot. De asemenea, acesta a mai adăugat că există o soluție și pentru persoanele carantinate, aflate în izolare sau internate în spital din cauza virusului.

Astfel că, pentru aceștia vor fi puse la dispoziție urne mobile, care vor merge la ei acasă sau la spital, în acest fel, se va putea respecta dreptul la vot al fiecărui cetățean indiferent de locul unde se află. Se pare că, atunci când vine vorba de vot, se pot găsi soluții, pentru orice fel de situație.

Modificarea prelungirii stării de alertă
Modificarea prelungirii stării de alertă

Modificarea prelungirii stării de alertă

Ludovic Orban, a mai precizat și că poate exista posibilitatea de a modifica o hotărâre. Astfel că, dacă este cazul, Biroul Electoral Central ar putea solicita Guvernuluii modificarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă. În acest fel, se vor adăuga excepții în hotărâre privind deplasarea acestora. Prin aceste excepții, românii vor beneficia de ”abaterea de la regulă” și pot merge la secțiile de vot. Orice vot contează!

„Se va stabili prin decizia BEC. Dacă BEC mai are nevoie se poate face o modificare la prelungirea stării de alertă să fie inclusă acolo o excepție în localitățile aflate în carantină pentru a permite oamenilor să meargă la vot. În Diaspora am reușit obținerea unui număr mare de secții de votare și va exista posibilitatea exercitării dreptului de vot”, spune acesta.

Deși în teorie, primul-ministru ne asigură că nu există riscuri suplimentare, acest lucru nu poate fi asigurat 100% . Virsul nu face excepție doar pentru că este vorba despre dreptul la a vota. Și dreptul la viață este tot unul dintre principalele drepturi ale omului, și după cum vedem, nu ține cont de acest drept primordial.

„Ca și la locale i-am îndemnat pe oameni să vină cu încredere la vot. A veni la vot nu înseamnă un risc suplimentar pentru că vom lua toate măsurile să ne asigurăm că nu există risc de transmite”, a mai spus premierul, potrivit digi24.ro .  

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

Urmăriți Impact.ro și pe