Ce se poate face din vinete pentru iarnă? Idei de rețete pentru cele mai iscusite gospodine

Emanuela Pană 01.09.2023, 16:21
Ce se poate face din vinete pentru iarnă? Idei de rețete pentru cele mai iscusite gospodine

Cine nu vrea să se bucure de legume delicioase în orice sezon al anului, inclusiv în cel rece? Uită de metoda vinetelor congelate pentru iarnă, care își pierd proprietățile și gustul, și încearcă rețetele noastre de vinete la borcan. Iată ce se poate face din vinete pentru iarnă. O să fiți încântați de cât de bine se păstrează și cât de gustoase și aromate sunt.  

Vinete la borcan pentru iarnă  

Adori preparatele cu vinete, dar te mâhnește faptul că nu te poți bucura de gustul și prospețimea lor tot anul? Află că le poți conserva și, astfel, te poți delecta cu minunatele vinete și în sezonul următor. Îți prezentăm în acest scop o rețetă de vinete la borcan pentru iarnă, perfectă pentru salate și alte preparate.  

Rețeta de vinete la borcan pentru iarnă este foarte simplă, nu necesită o listă lungă de ingrediente și nici prea mult efort. Este o rețetă veche, doar cu sare și vinete, fără conservanți, așa cum se face de foarte mulți ani.  

Vinete la borcan pentru iarnă – ingrediente 

  • 3 kg de vinete coapte; 
  • 30 gr de sare pentru murături, neiodată. 

Vinete la borcan pentru iarnă – mod de preparare  

  1. Spală bine vinetele cu apă rece, șterge-le și pune-le la copt. Pentru această rețetă, alege vinete mari, cărnoase, din cele cu mai puține semințe; 
  2. Pune vinetele într-o tavă de cuptor, acoperită cu hârtie de copt, și coace-le pentru circa 40 de minute la 200 de grade; 
  3. Dacă stai la curte și dispui de un grătar, nu ezita să coci vinetele pe el. Vor ieși mai gustoase; 
  4. După ce s-au copt vinetele, scoate tava pe blatul de lucru. Presară sare peste ele și acoperă-le cu o folie de prospețime. Lasă-le să se înăbușe sub folie aproximativ 15-20 de minute; 
  5. Dacă folosești metoda de mai sus, coaja vinetelor se va desprinde frumos de pe miez; 
  6. Așează câte o vânătă coaptă pe tocător, dă-o pe din două și, cu o spatulă de lemn, răzuiește miezul vinetelor de pe coajă; 
  7. Pune vinetele curățate într-o sită și lasă-le la scurs până se răcesc; 
  8. După ce și-au lăsat apa, toacă-le și pune-le într-un bol. Presară sare pe ele și amestecă-le bine; 
  9. Umple borcanele cu vinetele coapte și închide-le ermetic cu capacele din dotare.  

Citește și: Nu mai pune maioneză în salata de vinete. Ingredientul care îi dă un gust senzațional

Ce se poate face din vinete pentru iarnă? 

Acum că am văzut cum se fac vinetele la borcan, haideți să descoperim ce se mai poate face din vinete pentru iarnă. Un alt preparat care adună parfumul și gustul unui început timid de toamnă într-o rețetă ce poate fi consumată în mijlocul iernii este acesta: vinete la borcan în sos de roșii.  

Ce se poate face din vinete pentru iarna?
Retete cu vinete pentru iarna

Este un preparat atât de simplu, dar atât de gustos, încât vei fi tentat/ă să o consumi până să dea primul fulg de zăpadă. În plus, nu ai nevoie de conservanți. Sosul aromat, parfumat și ușor picant se potrivește de minune cu vinetele rumenite în ulei.  

Vinete la borcan în sos de roșii – ingrediente: 

  • 1.8 kg vinete; 
  • 600 ml suc gros de roșii; 
  • 2 ardei capia mari; 
  • 1 ardei iute; 
  • 2 căței mari de usturoi; 
  • 2 crenguțe busuioc; 
  • sare, după gust; 
  • 1/2 linguriță boabe de piper; 
  • 300-400 ml ulei pentru prăjit. 

Din ingredientele de mai sus vei obține 2 borcane de 800 ml și unul de 350 ml.  

Vinete la borcan în sos de roșii – mod de preparare 

  1. Se curăță, se spală și se usucă vinetele, după care se taie în felii groase de 5-6 mm (dacă sunt prea subțiri se vor rupe în timpul pregătirii); 
  2. Se scufundă rondelele de vinete într-un vas cu apă cu sare. Se scurg după 30 de minute și se tamponează cu prosoape de bucătărie pentru a le usca; 
  3. Se călesc vinetele pe ambele părți în ulei, până se rumenesc ușor; 
  4. Se așează vinetele într-o sită, astfel încât să se scurgă lichidul în continuare; 
  5. Când vinetele sunt aproape gata, se pune sucul de roșii cu ardeiul pasat la robot, usturoiul pisat, boabele de piper, ardeiul iute tăiat în jumătate (fără semințe) și crenguțele de busuioc la fiert, la foc mic, și se lasă pe aragaz circa 5 minute din momentul în care a dat în clocot; 
  6. Se adaugă vinetele peste sucul de roșii și se continuă fierberea până când sosul devine gros. Se amestecă din când în când, ca să nu se lipească de fundul oalei; 
  7. Când sosul este gata, se oprește focul, se scot crenguțele de busuioc și ardeiul iute și se toarnă în borcane sterilizate.  

Vezi și: Musaca de vinete cu carne tocată de vită. Secretul celui mai bun sos

Altă rețetă de vinete la borcan pentru iarnă 

Ingrediente:  

  • 5 kg vinete frumoase; 
  • 1 lingură sare mare; 
  • 4 linguri ulei de floarea soarelui, calitativ. 

Mod de preparare: 

  1. Se coc vinetele pe flacără, grătar sau la cuptor, după cum obișnuiește fiecare; 
  2. Când vinetele sunt coapte bine, se așează într-o tavă și se presară sare peste ele. Se acoperă cu folie alimentară sau cu o altă tavă și se lasă așa pentru 15 minute. Se curăță rapid de coajă sub jet de apă rece; 
  3. Se pun vinetele curățate într-o sită și se lasă să se scurgă bine de tot; 
  4. După ce se scurg, se toacă mărunt cu un cuțit și se amestecă cu sare și o lingură de ulei; 
  5. Se pun vinetele coapte în borcanele sterilizate și se presează conținutul cu o spatulă, să nu se creeze goluri de aer; 
  6. Se umplu borcanele până la filet, după care se adaugă la fiecare câte o lingură de ulei (uleiul va crea o barieră care va proteja vinetele pe parcursul presării). 

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...