Musaca de vinete cu carne tocată de vită. Secretul celui mai bun sos

Matei Oana 09.11.2022, 16:24
Musaca de vinete cu carne tocată de vită. Secretul celui mai bun sos

Nu știi ce să gătești în weekend? Musacaua grecească poate fi o alegere excelentă pentru un prânz cu familia sau prietenii. Pentru că este un preparat complet nu ai nevoie de garnituri, cel mult o salată ar putea să acompanieze acest gustos preparat. Chiar dacă musacaua nu este greu de făcut, necesită puțin timp. Partea bună este că ai nevoie de puțină planificare pentru a o pregăti, iar rețeta de mai jos este structurată în etape clare de preparare, astfel îți va fi ușor să te organizezi.

Cum se face sosul de carne pentru musaca?

Musacaua grecească este formată din straturi de vinete, cartofi, sos bogat de roșii și carne de vită sau miel, totul acoperit cu un strat gros de sos bechamel. Condimentele specifice acestei rețete sunt oregano, piper negru, nucșoară, scorțișoară, boia de ardei.

După preferințe, cartofii și vinetele se pot coace în cuptor sau prăji în tigaie. În rețeta de față, legumele sunt coapte în cuptor pentru că amestecul de carne tocată este destul de gras, astfel mai scade puțin cantitatea de grăsimi al preparatului. Carnea tocată poate fi din carne de vită, miel sau amestec de vită- porc,  etc. Nu este greșită niciuna dintre variante. Sosul bechamel trebuie să fie ca o cremă groasă care stă deasupra și face ca Musacaua să iasă în evidență.

Din acest motiv, sosul bechamel trebuie gătit mai mult decât de obicei. În plus, pentru un gust și o textură cremoasă se adaugă gălbenușuri de ou și brânză rasă.

Vezi și Cu ce să înlocuiești carnea din musaca pentru rețeta de post. Iese cu adevărat delicioasă

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ingrediente musaca

  • 2 vinete mari
  • 3 cartofi albi
  • 600 grame carne tocată vită
  • 400 grame roșii tocate ( 2 conserve)
  • 3 căței de usturoi
  • 2 cepe tocate
  • o pahar de vin roșu
  • sare, piper, cimbru, boia afumată

Ingrediente sos bechamel

  • 2 gălbenușuri
  • 100 grame unt
  • 300 mililitri lapte
  • 100 grame făină
  • 200 grame cheddar
  • sare, piper, nucșoară

Mod de preparare

1. Pregătirea legumelor

Cartofii se spală și se curăță de coajă. Se taie în felii groase de 0,5 cm, se sărează și se ung cu puțin ulei de măsline. Pe tava clasică de cuptor, se pun feliile de cartofi în tavă și se dau la cuptorul încins la 180 de grade, pentru 30 de minute.
Vinetele se spală și se taie felii de 1 cm grosime. Se sărează fiecare felie de vânătă, apoi se lasă la scurs pentru 20 de minute. După ce s-au scurs, feliile de vinete se stropesc cu ulei de măsline apoi se dau la cuptor până se coc.

Vezi și Rețeta de musaca de cartofi gratinată. Adaugă-i ingredientul secret pentru a avea gustul asemenea celei preperate de bunica

2. Pregătirea sosului de carne tocată

Într-o tigaie încăpătoare se pune ceapa tocată la călit într-o lingură de ulei. Apoi se adaugă usturoiul zdrobit.
După ce s-au călit legumele, se adaugă carnea tocată. Se toarnă o jumătate de cană de apă și se lasă la fiert amestecând periodic.
Peste carne se adaugă paharul de vin roșu. După ce se evaporă alcoolul se adaugă roșiile tocate, se asezonează cu sare, piper și condimente apoi se lasă fiert, la foc mic, până sosul de carne se îngroașă. Se amestecă sosul din când în când pentru a nu se lipi de tigaie.
Sosul se gustă dacă este suficient condimentat.

3. Pregătirea sosului bechamel

Se topește untul la foc mare, apoi se adaugă făina. Se amestecă rapid până făina absoarbe tot untul și se rumenește ușor.
Se reduce focul la mediu, se adaugă treptat laptele.
Se amestecă constant, până când sosul capătă consistență și devine cremos.
Cratița cu sos se ia de pe foc și se încorporează gălbenușurile bătute amestecându-se continuu. În timpul coacerii, gălbenușurile vor îngroșa sosul. Se adaugă 3/4 din brânza rasă și se amestecă bine.
Se condimentează cu sare, piper și un praf de nucșoară.

4. Asamblarea straturilor de Musaca

Într-o tavă adâncă, de 24×24 centimetri, cu pereții de înălțime de 6 centimetri, se așază straturile de musaca astfel:
– un strat de cartofi copți, două linguri de sos bechamel, un strat de vinete coapte, un strat de sos bechamel, un strat de sos de carne, un strat de vinete, sos bechamel, sos de carne, un strat de vinete și ultimul strat de sos bechamel.

Se dă tava la cuptorul pre încins la 180 de grade pentru 45 de minute. Musacaua este gata când stratul de bechamel prinde o culoare aurie.

Delicios!

Urmăriți Impact.ro și pe