Se spune că, în noaptea de Anul Nou, norocul se schimbă odată cu anul. În această seară, gurmanzii din lumea întreagă consumă mâncăruri tradiționale pentru a atrage norocul în următoarele 365 de zile. Tradițiile variază, de la fructe la pește sau tăiței, dar toate sunt simboluri ale prosperității, sănătății și progresului. Vezi ce se mănâncă în noaptea de Revelion 2024 pentru noroc și sănătate.
Noaptea de 31 decembrie are o semnificație deosebită pentru fiecare dintre noi și se remarcă prin preparatele culinare specifice servite în diferite colțuri ale lumii. În România, alimente ca peștele, rodiile, strugurii și carnea de gâscă sunt văzute ca aducătoare de noroc și nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion.
Indiferent dacă ești superstițios sau nu, te invităm să consulți lista noastră de alimente recomandate pentru masa de Revelion 2024, cu scopul de a atrage abundența și prosperitatea în viața ta în anul care urmează. Și, dacă norocul nu te favorizează, cel puțin vei trece în noul an cu burta plină.
Dar, înainte de a-ți dezvălui alimentele care atrag norocul și abundența în viața ta, dorim să îți împărtășim câteva tradiții cunoscute pentru favorizarea norocului:
Citește și: Cât costă să petreci Revelionul 2024 la restaurant? Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar
Alimentele din rândurile ce urmează sunt cunoscute de secole ca fiind aducătoare de sănătate, fericire și bogăție. Desigur, nu toată lumea crede în superstițiile de Revelion, dar asta nu înseamnă că aceste alimente gustoase nu merită un loc de cinste pe masa de sărbătoare.
Carnea de porc
În tradiția populară, friptura de porc simbolizează bogăția și succesul. Se spune că mâncând carne de porc de Revelion, crești șansele de prosperitate în noul an. Având în vedere grăsimea și tendința porcului de a se deplasa doar înainte, acesta animal devine un simbol al succesului.
Pește
”O masă de Revelion nu e completă fără pește” – asta spun tradițiile despre ultima masă din an. Se crede că peștele servit după miezul nopții nu aduce doar noroc, ci și bogăție și sănătate. Solzii peștelui simbolizează monedele, iar bancurile în care conviețuiesc aceștia sugerează abundența. În plus, ușurința cu care înoată peștii reprezintă un simbol pentru sănătate.
Legume verzi
Pe masa de Revelion, fripturile sunt adesea însoțite de legume, care la rândul lor sunt pline de simbolism. Legumele verzi, cum ar fi verdețurile și salata, sunt considerate norocoase de Anul Nou, deoarece culoarea lor aduce aminte de bani. În plus, aceste legume sunt bogate în vitamine și minerale, ceea ce înseamnă că sunt și sănătoase.
Vezi și: Alimentele pe care să le mănânci începând cu 2 ianuarie. Sunt aur curat după Revelion
Carnea de gâscă
Deoarece evită carnea de găină, mulți români superstițioși aleg să consume carne de gâscă la masa de Revelion, cu speranța că vor trece cu ușurință peste probleme în anul următor, așa cum gâsca plutește pe apă.
Struguri
O superstiție cunoscută de Anul Nou susține că mâncând 12 boabe de struguri la miezul nopții vei avea un an bogat și vei fi sănătos. Această tradiție, originară din Spania și America Latină, a fost adoptată recent și de români, motiv pentru care strugurii sunt acum un element esențial pe masa de Revelion.
Rodii
Un alt fruct văzut ca aducător de noroc este rodia, un obicei care provine din Turcia. Forma și culoarea sa simbolizează inima sănătoasă, iar tradiția spune că cei care mănâncă rodie în noaptea de Anul Nou vor avea parte de un an plin de sănătate. De asemenea, tradiția recomandă ca de pe masa de Revelion să nu lipsească fructele rotunde, cum ar fi merele, portocalele sau piersicile, care simbolizează abundența.