Excesele de la mesele de sărbători își cer tributul. Sarmale, cârnați, friptură, tobă, salată de boeuf, piftie, cozonac, tort sau fursecuri. Delicioase în perioada sărbătorilor, dar nu sunt la fel de bune și pentru ficatul nostru, care se resimte.
De cele mai multe ori, după Crăciun și Revelion putem avea nevoie de o perioadă de detoxifiere pentru organism. Mâncarea în exces și mai ales bucatele grase ne pot face mult rău, iar o cură s-ar putea să ne prindă bine. Deci, medicii recomandă ce ar fi bine să mâncăm după sărbătorile de iarnă.
1. Morcovi
Sunt bogați în glutation, proteină care îmbunătățește capacitatea de detoxificare a ficatului și care, în plus, întărește imunitatea, favorizează utilizarea eficientă a energiei și previne anumite boli. Glutationul se află în fiecare celulă din corp, unde acționează ca antioxidant și detoxifiant, potrivit dcnews.ro.
2. Anghinare
Prin stimularea producerii bilei de către vezica biliară, anghinarea contribuie la digestia grăsimilor din alimente și facilitează evacuarea lor în intestin. În plus, ea protejează ficatul grație cinarinei și silimarinei pe care le conține, substanțe care favorizează regenerarea celulelor hepatice.
3. Ridiche neagră
Este bogată în sulf și ajută ficatul să elimine deșeurile, atenuează efectele unei alimentații prea bogate în grăsimi și favorizează producerea bilei.
4. Cartof-dulce
Este bogat în potasiul, un mineral cu rol esențial în activitatea inimii, a sistemelor nervos și muscular, care ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului și intervine activ în procesul de purificare a ficatului.
5. Usturoi
Este indicat deoarece conține cantități mari de alicină și seleniu, substanțe eficiente în purificarea ficatului.
6. Grepfruit
Acest fruct o sursă excelentă de vitamina C și alți antioxidanți care activează enzimele detoxifiante din ficat.
7. Sfeclă roșie
Sfecla roșie conține metionină, care favorizează eliminarea deșeurilor din organism, dar și betanină, ce împiedică depunerea acizilor grași în ficat.