Ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022. Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masă

Badea Violeta 14.11.2022, 07:00
Ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022. Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masă

Luni, 14 noiembrie, este Lăsata Secului de Crăciun 2022. În această zi, potrivit tradițiilor și obiceiurilor, există anumite preparate care nu trebuie să-ți lipsească sub nicio formă de pe masă. Astfel, vei fi ferit de rele, de ghinioane, de probleme și de orice boală. În acest articol vei afla ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022!

Ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022

Ziua de 14 noiembrie este specială pentru creştin-ortodocşii din toate colțurile lumii. De Lăsata Secului, oamenii se reunesc cu familia și iau masa împreună, însă există anumite tradiții și obiceiuri care trebuie respectate cu strictețe.

Potrivit scrierilor bisericești, masa trebuie așezată la răsărit. Deasupra acesteia se pune o față de masă albă și o icoană lângă. În mijloc trebuie așezată pâinea, dar și sarea. De altfel, cu cele două trebuie să se înceapă ospățul.

De asemenea, de pe masă nu trebuie să lipsească plăcintele cu brânză, friptura sau vinul. Tot de Lăsata Secului, credincioșii trebuie să servească și ciorbă.

În popor, se crede că, dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, atunci iarna va fi dificilă, viscolită și extrem de geroasă. În schimb, dacă pieptul este slab se anunță o iarnă blândă și o vară plină de roade bogate.

Conform tradiției, pentru a nu avea parte de probleme, gospodarii trebuie să așeze oalele cu gura în jos. De asemenea, uşile şi ferestrele caselor trebuie unse cu usturoi, pentru ca spiritele rele să fie alungate. În anumite zone ale țării, relele se alungă şi cu ajutorul zgomotelor şi împuşcăturilor.

În alte regiuni, se crede că cei care lucrează cu o zi înainte de a intra în Postul Crăciunului vor atrage relele asupra lor. Se spune că

Tot pe 14 noiembrie, oamenii trebuie să adune mâncarea rămasă, să o mărunțească și să o arunce spre cer, spre răsărit, pentru a fi luată de păsări.

Ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022
Ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022

Cea mai bună plăcintă pentru Lăsata Secului 2022

Dacă tot te întrebi ce se mănâncă de Lăsata Secului de Crăciun 2022, îți propunem cea mai bună rețetă de plăcintă cu brânză. Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • opt foi de plăcintă
  • un ou
  • 100 ml lapte
  • 40 g unt topit şi răcit

Pentru umplutură:

  • un kg brânză de vaci, grasă
  • 150 g smântână fermentată
  • 200 g stafide
  • 300 g zahăr
  • o linguriţă esenţă de vanilie
  • 25 ml esenţă de rom
  • o linguriţă coajă rasă de lămâie
  • o linguriţă coajă rasă de portocală
  • trei ouă

Mod de preparare:

Se pun stafidele la hidratat în esenţa de rom pentru circa o oră. Se amestecă foarte bine brânza de vaci cu smântâna, ouăle, zahărul, coaja rasă de lămâie şi portocală, esenţa de vanilie şi cu fructele uscate hidratate.

Se ia o tavă și se unge cu unt, apoi se așează o foaie de plăcintă. Ulterior, aceasta se unge cu unt şi se așează încă o foaie. Se procedează la fel cu încă două foi de plăcintă.

Se toarnă umplutura de brânză şi se adună spre centrul tăvii marginile foilor de plăcintă. Se acoperă suprafaţa cu alte patru foi unse între ele cu unt. Se înţeapă plăcinta din loc în loc, cu ajutorul unei furculiţe, apoi se toarnă laptele amestecat cu oul bătut.

Se preîncălzește cuptorul la o temperatură de 180 de grade Celsius. Se dă tava la cuptor pentru un sfert de oră, apoi se reduce temperatura la 170 de grade Celsius şi se mai lasă circa o jumătate de oră. Spor la treabă și poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...