Ce se întâmplă în toate bisericile şi mănăstirile din România, marți și miercuri. BOR a făcut anunțul

Cătălina Burghelea 20.12.2021, 11:49
Ce se întâmplă în toate bisericile şi mănăstirile din România, marți și miercuri. BOR a făcut anunțul

În zilele de marți, 21 decembrie, și miercuri, 22 decembrie, în toate bisericile și mănăstirile din România vor avea loc slujbe speciale. Preoții urmează să organizeze slujbe de pomenire a celor care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 32 de ani pentru libertatea noastră de sub regimul comunist.

Toate bisericile şi mănăstirile din România au primit ordin de la BOR

Slujbe de pomenire vor fi oficiate, marți și miercuri, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989, a anunţat, luni, Biroul de presă al Patriarhiei Române. Rugăciuni se vor face şi la Catedrala Patriarhală din București, precum şi în toate bisericile şi mănăstirile BOR, unde se va sluji Sfânta Liturghie, miercuri, pe 22 decembrie.

Ce se întâmplă marți și miercuri

Pomenirea eroilor va avea loc, în Capitală, marţi, de la ora 10,00, la Cimitirul „Eroilor Revoluţiei”, şi de la ora 12,00, la Piaţa Universităţii. Iar miercuri, slujbele se vor oficia la Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei din Piaţa Revoluţiei, la ora 9,00 și la Radiodifuziunea Română, la ora 10,00. De asemenea, cei care doresc să aprindă o lumânare în memoria românilor care au murit în decembrie ’89 o pot face şi la Televiziunea Română, la cele două troiţe din afara (ora 11,00) şi din interiorul curţii instituţiei (Troiţa Paraşutiştilor, ora 11,30).

Revoluția din 1989 a făcut multe victime

În evenimentele tragice din decembrie ’89 au murit peste 1000 de persoane, potrivit rezultatelor cercetărilor Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Statisticie IRRD arată că, în intervalul 17-22 decembrie 1989, s-au înregistrat 271 de martiri, între 22 și 25 decembrie au fost 715, iar după 25 decembrie s-au consemnat 113 victime. Fără dată exactă sunt 67 de eroi.

Astfel, în total, Revoluţia de acum 32 de ani a făcut 1.166 de victime, în oraşele declarate martir Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caransebeş, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş și Timişoara.

Ministrul Apararii, Ionel Ciuca, a cerut iertare familiilor victimelor Revolutiei din 1989

Val de condamnări pentru România, la CEDO

Țara noastră a fost condamnată în mod repetat la CEDO, pentru că nu a soluționat Dosarul Revoluţiei din 1989. După trei decenii de la acest eveniment tragic, procesul evenimentelor rămâne una dintre restanțele sistemului de justiție din România. Fostul preşedinte Ion Iliescu (91 de ani) şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu (80 de ani) sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.

Cine rupe tăcerea despre Ion Iliescu și Elena Ceaușescu

Ion Iliescu este acuzat pentru Revoluția din decembrie 1989. Însă, o vedetă de la noi sare în apărerea fostului președinte român. Poetul Mircea Dinescu nu crede că politicianul a conspirat atunci pentru îndepărtarea lui Nicolae Ceauşescu. Scriitorul este convins că, dacă acesta nu ar fi apărut în timpul Revoluţiei, el şi alţi participanţi ar fi fost împuşcaţi de oamenii care îi fuseseră fideli dictatorului.

În schimb, la adresa Elenei Ceaușescu, Mircea Dinescu are doar cuvinte dure. Recent, poetul a precizat că tovarășa era “o tipă absolut sinistră”, care la unele întâlniri ale Uniunii Scriitorilor îi şoptea președintelui ce să spună. Dinescu a mai spus despre Elena Ceauşescu că “era galbenă şi urâtă”.

Mulți români continuă să-l regrete pe fostul dictator

Tot Dinescu este de părere că au fost mulţi români care, pe 22 decembrie, l-au regretat pe Nicolae Ceauşescu. Ar fi vorba de 1 milion de oameni cu tot soiul de privilegii și lefuri foarte mari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...