Ce salariu au măicuţele şi călugării din BOR. Suma e neaşteptată

Iancu Andreea 18.12.2021, 10:51
Ce salariu au măicuţele şi călugării din BOR. Suma e neaşteptată

Poate că ai fi crezut că măicuțele și călugării din cadrul BOR duc o viață departe de lucrurile materiale și mai cu seamă de bani, însă, în realitate, și ei au un salariu, pe care îl obține de la stat. Procedura este una diferită decât în cazul angajaților bugetari obișnuiți.

Ce sumă de bani au măicuțele și călugării la salariu

Chiar dacă poate părea o veste bizară, măicuțele și călugării din cadrul BOR au salariu lunar. În plus, ei sunt considerați bugetari și deci primesc bani de la stat în fiecare lună. Aproximativ 10.000 de călugări și măicuțe se află în țara noastră, însă aceștia nu beneficiază în totalitate de sumele care le revin. Conform regulamentului Bisericii, monahii care primesc salariu sunt obligați să depună la casieria mănăstirii jumătate din salariu sau pensie spre a fi în folosul obștii.

Există și situația în care călugării și măicuțele aleg să doneze în totalitate suma pentru mănăstire. În acest caz, conducerea instituției bisericești se ocupă de achiziționarea celor necesare. Iar salariul primit din partea statului de către cele două categorii de monahi nu este deloc unul generos. Suma care le revine călugărilor și măicuțelor în fiecare lună este puțin peste salariul minim pe economie.

Ce salariu au măicuțele și călugării din BOR
Măicuțele și călugării din cadrul BOR primesc salariu lunar, fiind considerați bugetari

Ce salariu are Patriarhul Daniel. Liderul BOR este cotat la nivelul unui ministru

Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, contribuțiile totale la salariile personalului din cadrul Administrației patriarhale ajung la 557.472 de lei în fiecare lună. Totodată, Patriarhia Română contribuie la bugetul de stat și cu impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale. Acestea se ridică la valoarea de 575.087 de lei.

În total, aproximativ 14.000 de preoți și diaconi, dintre care mai bine de 1.000 primesc salariu exclusiv din fonduri proprii ale bisericilor, se regăsesc la nivelul BOR. În cazul celor care nu sunt clerici, doar 1.500 din cei 17.000 sunt remunerați în totalitate de Biserică. Conform unei grile de salarizare anunțate de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în 2017, salariul Patriarhului Daniel este la fel de mare precum cel al unui ministru și ajunge la 14.500 de lei lunar brut.

Ce trebuie să facă ca să devii călugăr sau măicuță

Pentru a putea ajunge să fii considerat călugăr sau măicuță trebuie să ai în primul rând vârsta de 16 ani împlinită, dar și acordul părintelui sau tutorelui care are în grijă minorul. De asemenea, o aprobare din partea episcopului este la fel de importantă, acesta fiind cel care alege persoanele care intră în mănăstire. Starețul va cerceta, conform regulamentului, scopul venirii: vocația, decepția sau interesele persoanelor, starea fizică, cunoștințele religioase, temperamentul, aptitudinile sau formarea spirituală.

De la intrarea în mănăstire și până la călugărie urmează o perioadă de ispitire canonică, ce presupune trei stadii:

  • De la primirea în mănăstire la admiterea noului venit în rândul fraţilor
  • De la admiterea ca frate de mănăstire la îmbrăcarea în haină monahală (dulama)
  • De la purtarea dulamei la tunderea în monahism (slujba de călugărire)

Documentele necesare pentru intrarea în viața monahală

a) certificatul de naştere;
b) certificatul de botez;
c) actul de studii (solicitantul, dacă este minor, să fie absolvent al şcolii generale, cel puţin şi să aibă acordul părintelui sau tutorelui;
d) cazier judiciar;
e) certificat de stare civilă, din care să se constate că nu are nici una din obligaţiile familiale prevăzute de Codul familiei;
f) recomandarea preotului paroh
g) act privind stagiul militar şi declaraţia că renunţă la averea sa donând-o rudelor sau mânăstirii;
h) fişa medicală privind starea sănătăţii fizice şi psihice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...