Ce se întâmplă dacă pui ceapă în congelator. Trucul banal cu efecte uimitoare

Stan Filon 03.04.2021, 15:43
Ce se întâmplă dacă pui ceapă în congelator. Trucul banal cu efecte uimitoare

Ceapa are un gust deosebit în orice mâncare este folosită, însă doar gospodinele știu ce sacrificii trebuie să facă pentru ca preparatele lor să aibă gustul dulceag al acestei legume. Ochii încep să ne usture, atunci când tăiem ceapă, iar în scurt timp vom începe să lăcrimăm fără să vrem.

Ce se întâmplă dacă pui ceapă în congelator

Ei bine, te vom învăța un truc perfect pentru a evita să mai verși lacrimi nedorite și să scapi de senzația aceea de usturime a ochilor, care trece mult după ce mâncarea este deja gata. Așadar, pentru a avea o zi bună și o viață mai ușoară, pune ceapa pe care urmează să o tai timp de 10 minute în congelator. Ceapa nu va păți nimic, își va păstra forma și proprietățile, pe când tu vei constata că nu vei mai lăcrima deloc atunci când o vei tăia. O poți tăia solzișori, julienne, sau chiar rondele și vei observa că ochii tăi nu vor mai plânge niciodată, cel puțin din cauza cepei.

Dar de ce ne usură ochii atunci când tăiem ceapa? Ei bine, explicația vine imediat! ceapa conţine sulfoxizi aminoacizi care duc la formarea acizilor sulfenici în celulele componente ale acesteia. Atât enzimele cât şi acizii sulfenici sunt păstraţi separat în celule. Iar atunci când toci ceapa, enzimele încep să se separe şi produc propantiol S-oxid, un compus cu sulf volatil, care se face vinovat de usturimea pe care o simțim la nivelul ochilor. Același compus rămâne și pe suprafețele pe care a ajuns ceapa, mult timp după ce mâncarea a fost gătită, oferind acel miros foarte ușor de detectat, scrie stiridinlume.ro.

Ce se intampla daca pui ceapa in congelator
Ce se intampla daca pui ceapa in congelator

Ceapa poate fi și un tratament eficient

Poate nu știați, dar ceapa este folosită și ca medicament. În medicină, împreună cu usturoiul, ceapa ajută la restabilirea și normalizarea circulației sanguine. Are o acțiune antimicrobiană, reglează metabolismul și mai ales a lipidele, stimulează sistemulu imunitar, ajută la combaterea răcelii.

Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi, și este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind cultivată chiar și 5.000 de ani în urmă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...