Cum se păstrează cafeaua corect. Mulți români fac această greșeală

Stan Filon 09.01.2021, 14:25
Cum se păstrează cafeaua corect. Mulți români fac această greșeală

Cu toții bem cafea, dar puțini știu cum s-o păstreze astfel încât să își păstreze savoarea și mirosul inconfundabil. Ei bine, mai jos veți găsi sfaturi foarte utile legate de cum să îți depoziteze cafeaua pentru a te bucura pe deplin de cafea ta.

Cum se păstrează cafeaua corect

Fie că vorbim despre cafeaua măcinată sau cea boabe, trebuie să știm cum s-o păstrăm, astfel încât să ne bucurăm de toate beneficiile sale. Dacă suntem cumpărători de cafea gata măcinată, nu avem multe de făcut, decât săne bucurăm de ea cât se poate de repede, pentru a nu-și pierde din prospețime. Dacă însă cumpărăm cafea boabe, atunci trebuie să tim mai multe.

De ce trebuie să fie depozitată și păstrată corespunzător cafeaua boabe? Principalii inamici ai cafelei boabe sunt aerul, umiditatea, căldura și lumina. Adică aproape tot ce ne înconjoară, nu? Oricât de bună ar fi acea cafea boabe pe care o cumperi, aceasta își va pierde calitățile — aroma, gustul, chiar și culoarea — dacă este păstrată necorespunzător.

Cum se pastreaza cafeaua corect
Cum se pastreaza cafeaua corect

Cafeaua atrage umiditatea și mirosurile neplăcute

Este important ca locul în care depozităm cafea boabe să nu sufere variații importante de temperatură, să nu fie expus la lumină și condițiile de umiditate să nici excesiv de mari, nici excesiv de mici în comparație cu boabele de cafea.

Pentru a-și păstra savoarea, cafeaua boabe trebuie să fie păstrată astfel:

  • dacă boabele de cafea sunt ambalate în vid, lasă-le așa până în momentul în care le vei folosi pentru prima dată. Odată deschis ambalajul, trebuie să depozitezi restul de cafea boabe într-un recipient cu închidere ermetică, preferabil opac și la temperatura camerei.
  • cafeaua boabe într-un recipient transparent arată foarte bine în bucătărie, dar trebuie să te gândești că își va pierde din proprietăți.
  • Păstrează cafeaua boabe într-un loc întunecat și ușor răcoros. Evită depozitarea ei deasupra espressorului sau în apropierea unui cuptor. Nu așeza cafeaua nici pe o etajeră pe care bate direct lumina.
  • nu cumpăra mai multă decât poți consuma. fă-și rezerve pentru cel mult trei săptămâni
  • cafeaua absoarbe umezeala și mirosurile, așadar ține-o închisă bine într-un recipient opac și păstreaz-o cât mai departe de alte alimente, mai ales de cele cu miros puternic.
  • nu lăsa cafeaua boabe expusă la aer, în scurt timp își va pierde proprietățile atât de mult apreciate.
  • macină cafea chiar înainte de a o prepara
  • chiar dacă ciruclă un mit urban care spune că boabele de cafea se păstrează cel mai bine la congelator, încearcă să-l eviți, deoarece aceasta se va umezi excesiv și nu va mai fi bună de nimic
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...