Ce se întâmplă cu Vladimir Putin după protestele pro-Navalnîi. Preşedintele Rusiei, uimit de întreaga situaţie

Ana Anitoiu, Alexandru Teodorescu 09.02.2021, 08:04
Ce se întâmplă cu Vladimir Putin după protestele pro-Navalnîi. Preşedintele Rusiei, uimit de întreaga situaţie

Protestele pro-Navalnîi din Rusia au avut un efect ce l-a uimit pe Vladimir Putin. Opozantul rus, care a fost arestat la data de 17 ianuarie, după ce a fost otrăvit în august, și care apoi, săptămâna trecută, a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu executare, l-a afectat pe liderul de la Kremlin într-un mod la care acesta nu s-ar fi așteptat.

Ce se întâmplă cu Vladimir Putin după protestele pro-Navalnîi din Rusia

Susținătorii lui Aleksei Navalnîi au participat la proteste de amploare în Rusia, manifestări la care s-a lăsat cu violențe și arestări. În urma acestor evenimente, Vladimir Putin a văzut un efect uimitor. Încrederea cetățenilor ruși în el a scăzut la 29% la finalul lunii ianuarie și începutul lunii februarie, conform unui sondaj realizat de Centrul Levada din Moscova.

Mai exact, conform rezultatelor sondajului, nivelul de încredere în Vladimir Putin a scăzut constant în ultimii ani, după ce în noiembrie 2017 era de 59%. În august-octombrie 2020, acesta se menţinuse la 33-34%, iar valoarea minimă a fost atinsă în luna iulie, când doar 23% dintre cei intervievaţi au declarat că au încredere în preşedintele rus. Aceeași cercetare a arătat că procentul de încredere în Aleksei Navalnîi, de 5%, l-a depăşit pe cel în liderul comuniştilor ruşi Ghennadi Ziuganov, de 4%.

Ce se intampla cu Vladimir Putin dupa protestele pro-Navalnii. Presedintele Rusiei, uimit de intreaga situatie
Alexei Navalnii

Ce cred tinerii din Rusia despre Vladimir Putin

Cu toate acestea, proporţia cetățenilor ruși care aprobă în general activitatea lui Vladimir Putin este destul de ridicată, de 64%. Doar 34% dintre persoanele care au fost intervievate și-au exprimat dezaprobarea. În ultimii doi ani, aceste cifre au rămas neschimbate. Cota de încredere în Putin a atins cel mai înalt nivel în anul 2015, când a ajuns la aproximativ 80%, la un an după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

În rândul tinerilor, s-a petrecut ceva neașteptat, în ultimii ani, cu privire la încrederea acestora în liderul rus. Dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au fost chestionate, 51% au aprobat activitatea lui Vladimir Putin în calitate de preşedinte, iar 46% au dezaprobat-o. Însă, în ultimii trei ani, nivelul de aprobare a președintelui rus la această categorie de vârstă a scăzut cu aproape o treime. În ianuarie 2018, 80% dintre tinerii ruşi i-au aprobat activitatea.

Ce i-a mai afectat imaginea lui Vladimir Putin

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare într-un dosar din 2014 în care primise o sentinţă de trei ani şi jumătate, cu suspendare. A fost acuzat de autorităţile penitenciare ruse că ar fi încălcat măsuri ale controlului judiciar. În afară de acest lucru, încrederea în Vladimir Putin a mai fost afectată de lansarea unei anchete ce a arătat că liderul rus are un palat construit pentru el.

Conform Fundației de cercetare ”Opinia publică”, în 17-24 ianuarie, nivelul de încredere în liderul rus a scăzut de la 55% la 53%. Centrul de sondare a opiniei publice Levada este văzut drept „agent al străinătăţii” de către autorităţile ruse, la fel alte organizaţii neguvernamentale şi persoane. Motivul este faptul că ar primi finanţare din străinătate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...