2 ani și 8 luni de închisoare pentru Alexei Navalnîi. Opozantul lui Vladimir Putin l-a jignit în ultimul hal pe liderul rus: ”Poate să se prefacă în continuare”

Ana Anitoiu 02.02.2021, 22:12
2 ani și 8 luni de închisoare pentru Alexei Navalnîi. Opozantul lui Vladimir Putin l-a jignit în ultimul hal pe liderul rus: ”Poate să se prefacă în continuare”

Alexei Navalnîi a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare, marți, după o audiere stranie. Opozantul rus n-a ratat ocazia de a ridiculiza argumentele ce au fost aduse pentru pronunțarea acestei sentințe și l-a jignit în ultimul hal pe președintele Vladimir Putin. Mai mulți oficiali din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, precum și Consiliul European, au cerut eliberarea lui, iar autoritățile din Rusia s-au pregătit deja de proteste.

Ce a spus Alexei Navalnîi, în timpul audierii

În timp ce a fost audiat, Alexei Navalnîi a avut o atitudine sfidătoare față de judecători și procurori. Atunci când a fost întrebat de ce nu a oferit documente ce să ateste faptul că a avut motive întemeiate să nu se prezinte la inspecții, opozantul lui Vladimir Putin a răspuns ironic: ”Pentru că eram în comă?”.

”Cum puteți să stați aici și să spuneți că nu știți unde am fost? Am fost în comă, am fost transferat la terapie intensivă și apoi a trecut să trec printr-un proces de reabilitare fizică. Avocatul meu v-a înștiințat. Ați avut adresa mea și datele de contact. Ce altceva aș mai fi putut să fac pentru a vă informa. Până și președintele țării a spus în direct la televizor că a permis plecarea mea în Germania pentru tratament. Nici asta nu ați știut?”, a continuat el.

2 ani și 8 luni de inchisoare pentru Alexei Navalnii. Opozantul lui Vladimir Putin l-a jignit in ultimul hal pe liderul rus
Vladimir Putin

Cum l-a jignit Alexei Navalnîi pe Vladimir Putin

În plus, Alexei Navalnîi nu s-a abținut de la jigniri la adresa lui Vladimir Putin. Opozantul rus l-a numit pe acesta ”un mic pungaș care se ascunde în buncăr. Mai mult, el a precizat că acesta va rămâne în istorie drept ”Putin otrăvitorul” și a menționat că supraviețuirea sa după ce a fost otrăvit a reprezentat ”o insultă profundă” pentru lider.

”Poate să se prefacă în continuare că este un mare politician, un mare lider global, dar va ajunge în istorie ca Putin otrăvitorul. L-am avut pe Alexandru Eliberatorul (n. red. – Țarul Alexandru al II-lea), pe Yaroslav cel Înțelept și acum îl avem pe Vladimir otrăvitorul de chiloți. Putin nu se ocupă de geopolitică, ci de conferințe în care dezbate cum să mânjească chiloți cu arme chimice”, a spus Alexei Navalnîi în timpul audierii sale.

Susținătorii lui Alexei Navalnîi au anunțat proteste

În urma acestei decizii, susținătorii lui Alexei Navalnîi au anunțat proteste. Însă, persoanele care au încercat să manifeste în fața tribunalului a fost oprită de poliția care era deja pregătită să le împiedice. Au arestat rapid 300 de protestatari, după ce peste 5.000 de oameni din întreaga Rusie au fost arestate, duminică, atunci când protestele au fost reprimate cu brutalitate. Au apărut deja reacții la nivel internațional.

”Statele Unite sunt profund îngrijorate de acțiunile Rusiei în ce îl privește pe Alexei Navalnîi. Reiterăm solicitarea de a îl elibera imediat și necondiționat și pe el dar și pe toți cei arestați pentru că și-au exercitat drepturile”, a transmis secretarul de stat american Antony Blinken. ”Decizia ticăloasă arată că Rusia eșuează în a își respecta cele mai de bază angajamente ale unui membru responsabil al comunității internaționale”, a reacționat și ministrul de Externe britanic. ”O lovitură dată libertăților fundamentale și statului de drept”, a comentat șeful diplomației germane. ”Verdictul nu are nicio credibilitate și este împotriva obligațiilor internaționale privind drepturile omului pe care Rusia și le-a asumat”, a transmis și Consiliul Europei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...