Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca, așteptat de milioane de oameni. De ce este necesar un studiu suplimentar

Ana Anitoiu / 26.11.2020, 20:58
Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca, așteptat de milioane de oameni. De ce este necesar un studiu suplimentar

Vaccinul AstraZeneca împotriva noului coronavirus are nevoie de un studiu global suplimentar, pentru a-i fi evaluată eficacitatea, a declarat, joi, directorul executiv al companiei, Pascal Soriot. Anunțul vine după ce oamenii de știință au recunoscut o eroare de fabricaţie ce ar putea pune la îndoială primele rezultate ale studiilor clinice.

Ce se va întâmpla cu vaccinul AstraZeneca

Surprinzător, se pare că o doză mai mică din vaccinul AstraZeneca are rezultate mai bune față de doza completă. O doză mai mică a serului ar proteja mai bine oamenii de infectarea cu noul coronavirus. De aceea, un nou studiu va fi făcut pentru a fi analizat acest aspect.

”Acum că am văzut ce înseamnă o eficacitate mai bună trebuie să validăm acest lucru, așa că trebuie să facem un studiu suplimentar. Probabil va fi un alt studiu internațional, dar acesta ar putea fi mai rapid, pentru că știm că eficacitatea este mare, deci avem nevoie de un număr mai mic de pacienți”, a spus Pascal Soriot, directorul executiv al companiei AstraZeneca.

Disponibilitatea vaccinului AstraZeneca, întârziată?

Pascal Soriot a mai spus că nu se așteaptă ca studiul suplimentar ce este necesar să întârzie aprobarea de reglementare din partea Uniunii Europene și a Marii Britanii. În unele țări este așteptată autorizarea acestui vaccin înainte de sfârșitul anului, conform directorului executiv al AstraZeneca.

Totuși, este posibil ca aprobarea din partea FDA (Food and Drug Administration) să dureze mai mult, deoarece este puțin probabil ca agenția americană să aprobe vaccinul anti-COVID-19 pe baza studiilor efectuate în altă parte, în special în urma îndoielilor ce au fost exprimate cu privire la rezultate.

Ce se intampla cu vaccinul AstraZeneca, asteptat de milioane de oameni. De ce este necesar un studiu suplimentar
Doze de vaccin anti-COVID-19

Ce eroare a fost constatată, mai exact, la vaccinul AstraZeneca anti-COVID-19

Mai mulți cercetători au pus la îndoială rezultatele referitoare la vaccinul AstraZeneca. Miercuri, compania şi Universitatea Oxford au recunoscut o eroare de fabricaţie. Această greșeală se referea la faptul că unii dintre oamenii care au participat la studiu au fost vaccinați cu un ser cu o concentrație de două ori mai mică față de alții, care au primit doza completă. Rezultatul a fost surprinzător.

În cazul celor care au primit doze mai mici din vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca, eficiența a fost de 90%, față de o eficiență de 62%, ce a fost observată la voluntarii care au primit doze mari de vaccin anti-COVID-19. Astfel, a rezultat o eficienţă combinată de 70% a vaccinului. În total, 8.895 de voluntari au fost vaccinaţi cu serul la concentraţia completă.

Ce ar mai fi putut influența rezultatele preliminare pentru vaccinul AstraZeneca anti-COVID-19

Un alt factor ce ar fi putut avea un impact asupra rezultatelor preliminare în privința vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca este şi vârsta. Persoanele care au primit doze mai mici sunt voluntari cu vârsta de până la 55 de ani. Este cunoscut faptul că persoanele mai tinere au o reacție imunitară mai puternică.

Primele rezultate ale studiilor clinice referitoare la vaccinul AstraZeneca, ce au fost făcute pe voluntari din Marea Britanie şi Brazilia, au fost anunţate luni, cu o eficiență estimată la 90%. Atunci, compania nu a menţionat erorile de fabricaţie ce au produs aceste date, deşi a precizat că o parte din voluntari a primit prima doză la jumătate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI