S-a aflat acum! Ce se întâmplă cu organismul după ce este administrat vaccinul Covid-19

Stan Filon / 25.11.2020, 12:07
S-a aflat acum! Ce se întâmplă cu organismul după ce este administrat vaccinul Covid-19

Vaccinul Covid-19. De ce trebuie să ne vaccinăm împotriva coronavirusului? Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campanie de vaccinare, a explicat exact cum ne ajută vaccinul împotriva coronavirusului. Acesta a spus că sunt 3 tipuri de vaccinuri care urmează să ajungă pe piață și a explicat cum acționează exact fiecare asupra organismului uman.

Cum acționează vaccinul Covid-19 asupra organismului nostru

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare, spune că doar așa se poate opri pandemia de coronavirus, prin vaccinarea populației. Populația trebuie să dezvolte anticorpi, fără a se îmbolnăvi, iar singura modalitate este vaccinul.

”Reprezintă un mijloc prin care putem să punem stop acestei pandemii, prin care putem să revenim la viața de dinainte, la o viață cât se poate de normală, se pot relua mare parte din activități”.

Cum actioneaza vaccinul anti-covid asupra organismului nostru 
Cum actioneaza vaccinul anti-covid asupra organismului nostru

Trei vaccinuri împotriva coronavirusului urmează să fie lansate pe piață

Trei vaccinuri vor apărea pe piață. Primul, dezvoltat în Statele Unite, este vaccinul care folosește ARN viral, adică o parte din informația genetica a virusului. ”Pacientul dezvoltă anticopri protectori după două doze la interval de 28 de zile, cu administrare intramusculară”, potrivit medicului Valeriu Gheorghiță.

Al doilea tip de vaccin folosește un transportator. Este vorba de adeno-virus, care produce răceli banale și care va transporta în organismul nostru câțiva țepisori din coronavirus. Nu va apărea boala, dar țepișorii SARS-COV-2 vor crea anticorpi protectori. ”Infecțiile adenovirale sunt întâlnite în populația generală și mare parte din populație are anticorpi împotriva adenovirusurilor”.

Vaccinul este ca un perete de care se lovește noul virus

Al treilea tip de vaccin conține și el țepișori din coronavirus cu o serie de imuno-stimulatoare. Doar țepișorii SARS-Cov-2 nu nu ne îmbolnăvesc, dar conțin exact ADN-ul virusului. După ce facem vaccinul, în interiorul organismului părți din sistemul imunitar se întâlnesc cu părți din SARS-COV-2 și se antrenează cu acestea. De asemenea, le rețin în memoria lor, iar atunci când apare boala, sistemul nostru imunitar va fi antrenat deja și va cunoaște modul în care să ucidă virusul, înainte ca acesta să se instaleze prea bine în organismul nostru.

”Vaccinul este ca un perete de care virusurile vin și se lovesc, pentru că există deja celule specifice imunitare care imediat recunosc și răspund înainte ca infecția să se instaleze. Sunt antrenate și educate să recunoască agresiunea și, când recunoști specific agresiunea, răspunzi cum trebuie. Noi ne temem în general de necunoscut și, de multe ori, această temere de necunoscut ne face să nu acționăm, ne paralizează. Cam așa e și cu sistemul imunitar!”, a declarat pentru știrileprotv.ro prof. univ. dr Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI