Se vaccinează sau nu Klaus Iohannis împotriva COVID? Răspunsul președintelui României a luat prin surprindere pe toată lumea

Iancu Andreea 25.11.2020, 20:04
Se vaccinează sau nu Klaus Iohannis împotriva COVID? Răspunsul președintelui României a luat prin surprindere pe toată lumea

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri seara o conferință de presă în care a răspuns și la o întrebare care se află pe buzele multor români. Oficialul român a vorbit despre posibilitatea de a se vaccina și el împotriva Covid-19.

Ce a răspuns Klaus Iohannis, întrebat dacă se va vaccina pentru noul coronavirus

Șeful Statului a avut o intervenție miercuri seară cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19. Acesta a fost întrebat de un jurnalist dacă ar fi de acord să se vaccineze și domnia sa atunci când va fi disponibil serul care ne imunizează în situația unei îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Klaus Iohannis a afirmat că susține vaccinarea. Astfel, oficialul român îi liniștește pe cetățeni cu privire la siguranța vaccinului.

Dacă se crede că asta ar ajuta, cu plăcere. Cum să nu? Eu sunt pentru vaccinare, dacă asta a fost o întrebare indirectă. Personal, sunt pentru vaccinare, a spus Iohannis în conferință de presă.

Campania de vaccinare împotriva Covid-19 ar putea începe la jumătatea lunii decembrie sau la începutul anului 2021 foto - Pexels
Campania de vaccinare împotriva Covid-19 ar putea începe la jumătatea lunii decembrie sau la începutul anului 2021
foto – Pexels

Cine vor fi primii români vaccinați împotriva Covid-19

Cel care coordonează campania de vaccinare în România este medicul Valeriu Gheorghiță. Acesta susține, potrivit hotnews.ro, că primele doze de vaccin ar putea să ajungă în țara noastră la finalul acestui an, în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie. Totodată, există și un scenariu pesimist, în care serul ar putea fi disponibil în România abia în lunile ianuarie-februarie. Pentru început, vom putea vorbi despre 2,4 milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19.

Pe de altă parte, cei care vor putea beneficia de primele doze de ser vor fi angajații din sistemul medical. De asemenea, personalul auxiliar din Sănătate și din domeniul asistenței sociale s-ar putea număra printre primii care vor fi vaccinați. Totodată, persoanele vulnerabile sunt luate și ele în calcul. Astfel, vârstnicii precum și cei cu afecțiuni cronice vor beneficia de noul ser, în paralel cu campania de vaccinare a personalului medical.

Din 1.200.000 de doze noi putem vaccina circa 600.000 de persoane. În acest moment, în sistemul medical sunt estimate circa 250.000 – 300.000 de persoane. Cu siguranţă noi vom acoperi mai mult decât personalul medical şi tot ce înseamnă personal auxiliar din domeniul sănătăţii şi domeniul asistenţei sociale şi foarte probabil vom începe şi campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile – vârstnici şi cei cu boli cronice, în paralel cu vaccinarea persoanelor care desfăşoară activităţi în infrastructura critică, a arătat medicul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...